Hrana pentru creier, hrana pentru suflet

0

Cititul este pentru creier echivalentul excercitiului fizic pentru corp. “Asa cum un om se poate astepta sa devina mai puternic mancand, tot asa se poate astepta sa devina mai intelept citind”.

Dar de ce este cu adevarat nevoie sa citim? Multi dintre noi petrec o viata intreaga fara sa fi citit in intregime o singura carte. Si nu sunt prosti, nici salbatici. Se spune ca “cititul indeparteaza panza de paianjen de pe mintea ta” si acest lucru insemana practic ca exista o legatura directa dintre activitatea de a citi si abilitatile creierului: gandirea critica, logica, memoria. Dar mai mult decat atat, cititul loveste in acele opinii inguste, limitate, delicate si intolerante care ne orbesc adesea si ne inhiba receptivitatea la ideile noi si la faptele stiintifice reale. Cu alte cuvinte, atunci cand citim ne maturizam, in loc sa imbatranim pur si simplu.

Doar asa reusim sa ne dezvoltam cu adevarat: sapand adanc in credintele noastre si strabatand taramuri noi, nedescoperite pana in acel moment de mintea noastra si care altfel ar fi ramas pentru totdeauna ascunse. Cartile sunt porti catre dimensiuni noi, fie ca este vorba de dimensiuni imaginare, fie ca vorbim de limite ale propriului nostru intelect.

Se spune ca exista trei tipuri de cititori: cititorul simplu, cel sensibil si cel inteligent. Cititorul simplu consuma carti comune si banale, usor de digerat, din simplul motiv ca doreste sa isi ocupe cu ceva timpul liber. Nu are un scop intelectual bine definit si rareori citeste o carte a doua oara. Cititorul sensibil, este cel care vrea sa creasca si care se intoarce spre carti pentru a-si purifica gusturile. Acestea din urma depind in intregime de emotiile si sentimentele care il stapanesc la un moment dat. Cartile ii definesc simpatiile si antipatiile si ii sporesc bucuria de a trai. Nu citeste din obligatie, nici din obisnuinta, nici pentru a se dezvolta personal, ci doar din placere. O placere atat de intensa, incat aceasta ii antreneaza inima sa faca fata la noi obstacole si sa capete mai mult curaj, mai multa iubire si liniste sufleteasca. Cititorul inteligent este cel care vrea sa isi insuseasca mai bine faptele si datele reale ale unei probleme. Cea mai mare dorinta a sa este sa afle lucruri noi despre lume, despre sine si despre ceea ce il pasioneaza. Cartile il interesaza doar pentru ca gaseste in ele informatii precise. Poate credeti ca un tip de cititor este superior altuia, dar nu e asa: fiecare dintre ei, vrand, nevrand, prin simpla activitate de a citi se supune unor procese intelectuale care il dezvolta si il fac mai bun.

Vezi si:  Carti care provoaca dependenta

Pentru a deveni un cititor informat, iata cateva sugestii:

  • Creaza-ti o rutina din a citi periodic si asigura-te ca menti un trai de viata sanatos. Pentru a extrage maximul de informatie si energie, ba chiar si de placere dintr-o carte, trebuie sa fii sanatos in primul rand. Multi citim doar cand suntem izolati undeva in asteptare sau inchisi intr-un spital si atunci normal ca asociem cartile cu durerea si boala sau cu altceva neplacut.
  • Cand citesti, evita sa fii distras de lucruri neimportante, cum ar fi televizorul, calculatorul sau zgomotele din jur. Pentru asta trebuie fie sa te antrenezi bine si sa dezvolti o bariera psihica in fata factorilor de mediu, fie sa gasesti un loc al tau, pasnic si linistit, unde sa citesti.
  • Stabileste-ti obiective clare atunci cand citesti: de ce o faci? Ce fel de carti ar trebui sa alegi pentru scopul tau? Cum vei avea acces la ele? Cauta-ti o sursa de incredere, cum ar fi libraria online Bookcity, care sa asigure o varietate mare de carti pentru a indeplini orice obiectiv ai avea.

Gaseste timp in viata ta pentru a descoperi bogatia lecturii. Aceasta va aduce beneficii nesperate atat creierului, cat si sufletului tau.

Afla totul de pe https://rasedecaini.ro/ despre patrupedul tau de acasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *