Evenimente si procese care au condus la evolutia democratiei si acceptarea valorilor sale

0

La nasterea societatii internationale, granitele sale erau, in mare, congruente cu cele ale crestinatatii, insa in urmatoarele doua secole, societatea a devenit globala, fiind exportata din Europa sub egida competitiei strategice, geopolitice, economice si ideologice. Societatea internationala era in majoritate princiara, in totalitate aristocratica, dar statele membre nu erau guvernate neaparat de monarhii ereditare (cu atat mai mult de cele absolute), iar Elvetia si Olanda erau republici descentralizate bazate pe sisteme de drept. Standardul era totusi stabilit de monarhii. Cuceririle puteau schimba harta si, cand o faceau, noii proprietari puteau face toate schimbarile pe care le credeau potrivite. Dar, intrucat cooperarea internationala dintre suverani depindea de neamestecul in afacerile interne ale celorlalti, valoarea fundamentala a societatii era coexistenta. In acest sens, societatea internationala poate fi descrisa ca pluralista: nu necesita acordul asupra altor valori importante decat suveranitatea si nici nu implica realizarea unor proiecte commune.

Introducerea ideii pe progres face ca scopul vietii politice, atat in plan extern, cat si in plan intern (in baza principiului autodeterminarii nationale) sa-1 reprezinte emanciparea umana. Ideea drepturilor universale ale omului, enuntata si inscrisa in Declaratia americana de Independenta si in Declaratia franceza a Drepturilor Omului si Cetateanului conduce la manifestarea acestei idei nu doar pentru francezi si americani, ci pentru omenire ca intreg (atat dupa fiecare dintre cele doua razboaie mondiale, cat si dupa Razboiul Rece s-au manifestat multe incercari de remodelare a societatii internationale in baza unor precepte progresiste).

Evolutia democratiei si acceptarea valorilor sale reprezinta rezultatul unor evenimente si procese precum:

–          Pax Britanica din sec. al XlX-lea (navigatia, comertul stimulat prin lira sterlina, ideile britanice asupra guvernarii constitutionale si justitiei), actiunile S.U.A. dupa 1945 si influentele americanilor asupra infrastructurii institutionale a ONU;

Vezi si:  Ancheta declansata la Spitalul Huedin, acolo unde brancardierii au pus un pampers pe capul unei paciente decedate. Motivul?

–          rolul jucat de catre Marea Britanie si Franta in decolonizare – predarea puterii catre executivul si legislativul statelor decolonizate;

–          popularitatea democratiei o transforma intr-un model al regimului politic.

Afla totul de pe https://rasedecaini.ro/ despre patrupedul tau de acasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *