Aparitia si evolutia scaunelor de birou.

0

Prima data cand a fost simtita nevoia dezvoltarii unor scaune speciale pentru birou a fost o data cu dezvoltarea marilor companii de cai ferate. Afacerile traditionale detinute de familii particulare au devenit tot mai putin importante in momentul aparitiei pe piata al magnatilor. Dintre acestea primii au fost marile companii dezinatoare de cai ferate, odata cu care a aparut si personalul administrativ sau de birou.

Acest nou tip de nevoi ocupationale au creat si nevoia pentru un nou tip de mobilier care sa satisfaca anumite sarcini specifice de administrative. Scaunele de birou au fost create pentru a creste productivitatea angajatilor care petrec foarte mult timp pe zi asezati. La inceput au existat doar 2 caracteristici ale acestuia care il faceau diferit de orice alt scaune de pana la acel moment. Astfel noile scaune de birou aveau roti si o functie de pivotare a sezutului. Aceste functii faceau angajatii mult mai mobili. Rotile ajutau la o deplasare mai rapida intre un birou si altul iar pivotarea ajuta la cresterea multitasking-ului unui angajat.

Dezvoltarea tehnologica rapida a dus la o cerere din ce mai mare de designuri diferite pentru scaunele de birou. Ba chiar, ducand la aparittia de noi ocupatii, tot mai multe tipuri de scaune devin necesare. Asa au aparut scaunele pentru calculator sau cele ergonomice. Alti factori, cum ar fi climatul zonei sau arhitectura cladirii doar mai tarziu, in zilele noastre hiar au ajuns sa influenteze productia de scaune birou. De exemplu, in zonele extrem de calduroase s-au inmultit foarte tare scaunele din ochiuri de plasa, tocmai pentru ca acesta nu transpira si lasa pielea sa respire. Pe de alte partea scaune ca Aeron, au fost concepute in spiritul modernitatii, cu un design atat artistic cat si contemporan care se dorea sa atraga atentia asupra unei companii orientata catre viitor. Se mai face si o diferentiere ierarhica: scaunele executive intotdeauna au avut un aspect mai impunator decat cele ale angajatilor de rand.

  • Scaunele de calculator – au fost concepute sa fie foarte usor ajustabile si confortabile pe o perioada mai indelungata de timp. Scaunele de calculator au spatele de obicei reglabil, sezutul la fel, au roti si functie de pivotare, si sezutul moale si confortabil. Adesea, angajati din schimburi diferite folosesc acelasi scaun, iar ajustarea lor este un mare avantaj tocmai din acest motiv.
  • Scaunele ergonomice – Sunce concepute pentru a tine angajatul intr-o pozitie corecta in timpul muncii, pentru a minimaliza stresul, presiunea acumulata in musci, incheieturi sau oase. Si acestea sunt extrem de adaptabile si au o inatltine ridicata a spatarului. Majoritatea acestor scaune ergonomice au spatele si bratele reglabile, ba chiar si ajustari in zona lombara si in cea a capului. Un astfel de scaun este necesar daca angajatul nu se ridica de pe scaun pentru mai mult de 4 ore odata.
  • Scaunele textile sau din plasa au devenit pentru prima data populare prin introducere scaunul Aegon de catre Herman Miller. Majoritatea scaunelor din plasa sunt aproape transparente, ceea ce le face extrem de usoare. In mod normal, scaunele de birou traditionale au o structura din plastic sau lemn tapitata cu textil sau piele. Aceasta tapiterie se incalzeste extrem de tare la folosire indelungata si de aceea scaunele din plasa sunt destul de populare in unele regiuni.
  • Scaunele directoriale sunt de obiei tapitate cu cele mai performante tipuri de tapitetie, si sunt imbracate de sus pana jos. Au spatarul foarte inalt, sunt ajustabile si au functie de pivotare.
Vezi si:  Sfatul expertilor pentru a avea o casa sanatoasa

Scaunele de birou nu vor inceta insa niciodata sa evolueze datorita difesrificarii tot mai mari a nevoilor populatiei. Tapiteria se va imbunatati si va fi reinventata iar accentul pe ergononomie va creste in continuu. Cine stie cum va arata scaunul viitorului?

Afla totul de pe https://rasedecaini.ro/ despre patrupedul tau de acasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *