image001

Exista putine placeri ale sezonului rece ce pot rivaliza cu privelistea si atmosfera creata de focul ce arde in interiorul unui semineu. Stralucirea, mirosul, paraitul lemnelor, toate pot transforma cu usurinta orice spatiu intr-un refugiu calduros. Dar desi este o preferinta a sezonului, folosirea si mentenanta unui semineu au detaliile lor importante. Fie ca folosesti un semineu pe lemne obisnuit sau ai optat pentru un produs din gama semieelor centrala, este bine sa ai in vedere cateva aspecte care vor prelungi viata semineului si va spori gradul de siguranta a casei si familiei tale.

  • Incalzeste cosul de fum inainte sa faci foc in semineu

image001Inainte sa aprinzi focul in semineu, este bine sa deschizi suberul si sa lasi aerul cald din casa sa urce pe cosul de fum, incalzindu-l astfel. In caz contrar, aerul rece din semineu, provenit de afara, va impiedica fumul sa iasa din semineu. Acest lucru va duce la blocarea calduri si va face mai dificila aprinderea focului in semineu. Aceasta regula se poate aplica si pentru seminee centrala, deoarece si acestea functioneaza cu ajutorul unui cos de fum.

  • Foloseste un gratar sau suport de fier pentru lemne de foc

In mod ideal, lemnele ar trebui asezate pe un gratar rezistent sau un suport special de fier pentru lemne de foc, in interiorul semineului. Gratarul sau suportul faciliteaza un flux de aer adecvat, ceea ce face mai usoara sarcina aprinderii focului, mentinerea acestuia si creearea unui foc uniform si de lunga durata. In acelasi, astfel de accesorii impiedica rostogolirea lemnelor odata ce ele au fost aprinse. Semineele pe lemne moderne sunt prevazute cu astfel de gratare, ce sunt pozitionate in interiorul focarului. Asadar, daca ai un semineu mai vechi si ineficient, decizia de a investi intr-un semineu nou si eficient te poate ajuta sa economisesti bani si sa te bucuri de atmosfera dorita in locuinta.

  • Foloseste numai lemne uscate la aprinderea focului
Vezi si:  Sfaturi pentru renovarea apartamentului

Atunci cand folosesti un semineu pe lemne, este bine sa iti pregatesti stocul de lemne din timp. Este foarte important sa folosesti doar lemne uscate suficient in semineu, daca iti doresti ca focul sa se aprinda usor si sa ai un randament ridicat la semineu. Asta inseamna ca lemnele au fost taiate si lasate la uscat cel putin cu 6 luni inainte de utilizarea lor in semineu. Cu alte cuvinte, ocupa-te de stocul de lemne din primavara, pentru a lasa lemnele sa se usuce un timp suficient. Lemnele verzi sau uscate necorespunzator vor genera mult fum atunci cand ard, reprezentand de asemenea si o optiune mai murdara pentru semineul tau.

  • Curata semineul cel putin o data pe an

Aceasta operatiune este foarte importanta, deoarece pe perioada folosirii semineului se creeaza depuneri de creozot pe interiorul acestuia. Creozotul este o substanta rezultata din arderea lemnelor si este deosebit de inflamabila, pe langa faptul ca este daunatoare sanatatii. Pentru a nu te supune niciunui risc si pentru a evita incendiile pe cosul de fum, cheama specialisti in curatarea semineului cel putin o data pe an, in perioada in care semineul nu este in folosinta.

  • Alege servicii specializate pentru verificarea, modernizarea, sau constructia semineului

Vorba ca nu este bine sa te joci cu focul este foarte adevarata si ar trebui respectata de oricine isi doreste un semineu ce functioneaza cu lemne. Pentru a te putea bucura de aceasta sursa de incalzire in siguranta si pentru a avea cel mai ridicat randament, cheama o echipa de specialisti cu experienta atunci cand ai nevoie de reparatii, cand doresti sa modernizezi un semineu, sau sa instalezi unul nou.

Vezi si:  Conditii pentru dealeri de termopane
Afla totul de pe https://rasedecaini.ro/ despre patrupedul tau de acasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *