Centrale pe lemne sau centrale pe peleti
Rezumat:
Pentru a ridica gradul de confort, de la soba s-a trecut la centrala pe lemne, iar incet incet de la centrala pe lemne se trece la centrala pe peleti. Dar, se merita oare trecerea? Este in avantajul tuturor sa treaca de la o centrala pe lemne la una pe peleti?
Ce este centrala pe lemne?
Dupa cum si numele ne sugereaza, centrala pe lemne este o centrala termica ce are combustibilul de alimentare lemnul de foc. Caloriferele si tevile din casa pot fi identice cu ale unei centrale termice pe gaz sau pe curent, doar ca sistemul de alimentare este diferit si presupune ceva mai multe dispozitive si spatiu de stocare. Centrala cu lemne are urmatorul criteriu de functionare: Lemnele ard si incalzes apa din boiler, apa care ajunge la robinet sau o folosim pentru a incalzi locuinta.
Fata de o centrala termica pe gaz, care e mica si ocupa foarte putin spatiu pe un perete, ei bine, centrala pe lemne este mult mai mare, are nevoie de incapere speciala(magazie, hol, camera tehnica), trebuie sa avem spatiu in incapere pentru a monta si boiler si mai necesita si realizarea unui horn pentru evacuarea fumului de la lemnele arse.
Ce este centrala pe peleti?
Centrala pe peleti este identica cu cea pe lemne, doar ca foloseste ca si combustibil peletii. Ocupa la fel de mult spatiu, are nevoie de incapere speciala, trebuie dotata cu un horn si trebuie curatata periodic pentru o functionare optima. Centrala pe peleti este varianta moderna a centralei pe lemne.
Ce alegem, cea mai buna centrala pe lemne sau pe peleti?
Centralele pe lemne inca sunt cele mai folosite la noi in tara. Asta fiindca romanul este obisnuit sa aduca lemne de la padure si sa incalzeasca casa din ele. Chiar si cele mai bune centrale pe lemne au nevoie de incarcare manuala si curatare zilnica. Pentru a beneficia de avantajele unei astfel de centrale (caldura + apa calda menajera) trebuie sa completam cu lemne constant. Cand nu mai sunt lemne de ars, nici centrala nu mai produce caldura. Asta inseamna ca in zilele de iarna sau in noptile ploioase, pentru a beneficia de caldura trebuie sa mergem la magazie sa punem lemne pe foc. Si cum nu poti pune o cantitate foarte foarte mare care sa arda constant, iarna suntem nevoiti ca la cateva ore sa reaprovizionam centrala.
Centrala pe peleti necesita de asemenea un efort din partea noastra. Acestea au un loc special in care punem peletii si in functie de marimea lor si de cum setam temperatura in casa asa va fi si consumul. o centrala bine optimizata consuma aproximativ 1 sac de peleti pe zi, iar daca spatiul de depozitare al centralei ne permite sa incarcam un sac intreg, atunci vizitele noastre in camera tehnica s-au redus cu mult fata de vizitele pe care le-am fi facut la o centrala cu lemne. Un mare dezavantaj al centralelor pe peleti il reprezinta faptul ca in plin sezon peletii de calitate se gasesc foarte greu si sunt destul de scumpi. Daca peletii nu sunt de o calitate buna, peletii lasa cenusa, gudron iar centrala se infunda