|

Cum se decide corect structura unei case? Avantajele oferite de materiale diverse!

Persoanele care urmeaza sa construiasca o casa trebuie sa decida care va fi structura acesteia. Cu ajutorul inginerilor de structura care realizeaza proiecte de rezistenta, aceasta decizie se va lua pe baza studiilor efectuate in teren, astfel incat suportul pe care casa va fi construita sa fie unul stabil si sa nu influenteze negativ in timp modul in care cladirea se va comporta.

Specialistii de la arhipropub.ro ofera mai multe explicatii cu privire la alegerea unei structuri de rezistenta, luand in calcul mai multe materiale si in mai multe variante posibile.

proiect rezistenta casaProiect de rezistenta al casei cu beton si zidarie

De cele mai multe ori un proiect rezistenta casa din beton si zidarie se bazeaza pe pereti si structuri portante. Acest tip de sistem este unul dintre cele mai des intalnite si este perfect reglementat in Romania, deoarece poate sa reziste chiar si la cutremure de 9 grade.

Rezistenta cladirii la toate solicitarile care provin din greutatea proprie, incarcari seismice sau utile, este data de faptul ca toate aceste forte sunt preluate din diafragmele realizate din zidarie si care sunt intarite utilizand samburii si centurile de beton armat.

Structuri cu cadre de beton armat

Tipul acesta de structura este cel care preia propria incarcatura, fortele seismice si incarcatura utila cu ajutorul unor cadre longitudinale si transversale reprezentate de stalpi si de grinzi. Zidaria nu are un rol portant, ci doar compartimenteaza si realizeaza izolarea fata de exterior.

Un avantaj in acest caz este faptul ca structura nu se va realiza decat pe baza unui proiect de rezistenta pentru a putea fi dimensionata si armata perfect. Genul acesta de structura este foarte elastic si rezist la seisme de maxim 9 grade. In cadrul proiectului se vor face verificari obligatorii in faza de proiectare, precum si in faza de executie, pentru a minimiza riscul ca echipa de constructori sa interpreteze informatiile si sa le adapteze cunostiintelor lor.

Structuri de rezistenta metalice

O astfel de structura este tot mai des folosita in Romania. Poate fi usor inclusa in calculul antiseismic asa cum se intampla in cazul caselor facute din zidarie, deoarece structura foloseste diagrame care sunt realizate din otel. Deosebirea de baza este ca in cazul acestor case din zidarie normativele din tara vin la pachet cu reguli foarte clare de executie, motiv pentru care calculele sunt inlocuite partial. In cazul peretilor realizati cu ajutorul riglelor de otel, calculul este foarte important.

La toate aceste tipuri de structuri de rezistenta se alatura si cele din otel. Acestea sunt special concepute pentru a rezista foarte bine seismelor, iar grinzile si stalpii sunt dimensionati tinand cont de zona in care casa este realizata. Verificarile au loc in toate etapele constructiei pentru ca echipa angajata sa respecte proiectul.

In acest caz insa, consumul de materiale este mai riguros controlat, iar calculul structurii asigura faptul ca vor fi folosite materialele necesare fara supradimensionari inutile. In cazul stalpilor si grinzilor se utilizeaza profile metalice sau profile care au sectiunea compusa.

Afla totul de pe https://rasedecaini.ro/ despre patrupedul tau de acasa.

Comentarii oprite

Vrei articole publicitare pe acest site?

Esti pasionat de unul sau mai multe sporturi? Afla de pe www.stirisportive.ro ce se intampla in cele mai mari competitii sportive din lume.

Recently Commented