Sfaturi in vederea achizitionarii unei locuinte (apartament, garsoniera…)
In momentul de fata exista un numar mare de anunturi gratuite, cu proprietati puse la vanzare (apartamente, garsoniere, case de vacanta…), si toate dispuse la o negociere din partea vanzatorilor. Situatia actuala de pe piata poate oferi o mare sansa celor care isi cauta prima lor locuinta, prima casa sau apartament.
De ce? Pentru ca preturile au scazut odata cu asa numita criza. Acestea fiind spuse, haideti sa urmarim cateva sfaturi legate de achizitionarea unei locuinte:
1.Care este bugetul de care dispunem?
Poate parea un punct “normal”, dar este cu adevarat surprinzator cum majoritatea cumparatorilor viziteaza diferite imobile pe care doresc sa le achizitioneze, pierd timp, se indragostesc de unele si raman doar cu acest lucru deoarece nu dispun de suficienti bani.
Inainte de-a opta pentru un credit ipotecar, este necesar sa ne asiguram ca avem lectia invatata, ca stim care sunt costurile lunare. Sunt cativa factori de care trebuie sa tinem cont:
-siguranta pe locul de munca;
-posibilitate de scadere a salariului;
…etc.
Chiar daca intotdeauna va exista inevitabilul, obiectivul este acela de-a nu fi nevoiti sa ne preocupam in fiecare noapte.
2. Trebuie sa fim realisti in legatura cu ce dorim sa contina viitoarea casa
Pornind de la bugetul disponibil, ar fi bine sa realizam o lista, pe care sa o umplem cu ceea ce-am vrea sa aiba viitoarea casa. Dupa ce vizitam cateva case/garsoniere/apartamente, lista poate fi actualizata mai apoi, si cine stie, poate vom gasi o locuinta mai bine dotata decat ceea ce doream de fapt.
3.Inspectia tehnica
Inainte de-a spune: “este foarte frumoasa casa!”, verificati starea imobilului: conditiile estetice, sistemele mecanice etc.
4.Sa intelegem costul pe care-l presupune intretinerea locuintei
Deseori, cumparatorii sunt atat de concentrati pe procesul de cumparare incat uita de ce se poate intampla dupa semnarea contractului. Costurile apar dupa ce ne-am mutat in noua locuinta. Pe langa ipoteca, va fi necesara plata impozitelor corespunzatoare, asigurarea si cheltuielile la comun. Sa nu uitam si de problemele de intretinere ce pot aparea la un anumit interval de timp.
5.Vecinii
Inaintea de-a achizitiona o locuinta, chiar daca putini o fac, este recomandat sa discutam cu vecinii, sa cerem informatii despre cum si ce inseamna sa traim in acea comunitate. Cativa vecini deranjanti ne pot transforma zilele intr-o adevarata rutina.
In concluzie, exista multe lucruri de care trebuie sa tinem cont in momentul achizitionarii unei locuinte, dar urmand macar o parte din sfaturile enumerate mai jos, procesul de cumparare poate fi mai comod.
Inainte de a face un pas ca acesta trebuie sa ne luam timpul necesar pentru a investiga. Nu trebuie sa lasam pe nimeni sa ne preseze deoarece noi vom locui acolo, nu altcineva.