Solutii pentru transportul “verde” al marfurilor
Odata cu dezvoltarea economica, creste cererea pentru bunuri si produse, in colturi din ce in ce mai indepartate ale lumii si, implicit, numarul de firme de transport, precum cei de la www.transportmarfabucuresti.com, ce asigura transportul bunurilor cu camionete sau camioane de mare tonaj pe toate autostrazile tarii. Aceasta dezvoltare rapida aduce cu sine un numar mare de probleme, printre care cea mai ingrijoratoare, in contextul prezicerilor sumbre referitoare la efectul de sera si incalzirea globala, este poluarea. Cum aceasta dezvoltare economica nu poate fi controlata, specialistii de pe tot globul au inceput sa caute solutii pentru o retea de transport mai ecologica.
Camioanele hibride:
Prezentata pentru prima data de catre Siemens Corp la EVS 26 ( Electrical Vehicle Symposium), in Germania, se testeaza deja ideea camioanelor de transport marfa hibride, diesel/electrice. Datorita faptului ca aceste camioane au nevoie de autonomie, pe care motoarele electrice si bateriile acestora nu o pot oferi, cel putin pana in momentul de fata, cei de la Siemens au dezvoltat conceptul alimentarii cu cabluri electrice, ca si in cazul trolebuzelor sau tramvaielor. Aceste camione hibride vor circula pe autostrazi, unele fiind deja echipate cu astfel de sisteme, iar cand va fi nevoie sa circule pe drumuri nationale sau pe autostrazi neprevazute cu sistemul necesar, pot trece pe motorul diesel si continua drumul fara probleme. Aceasta idee a fost intampinata cu mult entuziasm si urmeaza a fi preluata si testata si pe teritoriul Statelor Unite, in California, intre Long Beach si Los Angeles. Singura problema a acestui concept revolutionar este pretul instalarii cablurilor electrice necesare pentru sistem, acesta ajungand pana la 3-4 milioane de dolari pe kilometru.
Coridoarele verzi:
Aceste coridoare verzi sunt, de fapt, culoarele maritime pe care marfa este transportata cu ajutorul navelor tip cargo. O alta solutie pentru reducerea poluarii provocate de transporturile de produse este incurajarea unui procent cat mai mare de transporturi pe apa sau pe caile ferate. Pentru ca acest sistem sa fie sustenabil, era nevoie de solutii pentru tranzitia cat mai usuara intre mijloacele de transport, aceasta necesitate ducand la aparitia containerelor. Pentru a eficientiza tipurile de transport mai putin poluante in zone precum Uniunea Europeana, se lucreaza la standardizarea dimensiunilor containerelor pentru o mai buna compatibilitate. Pe langa acesta se incearca si o ridicare a preturilor de transport pe autostrazi, prin adaugarea de taxe precum cele pentru emisile de carbon, pentru a incuraja metodele de transport alternative si mult mai eficiente din punct de vedere ecologic precum transportul maritim si cel feroviar.
Promovarea acestor coridoare verzi, precum si investirea in cercetarile legate de combustibili alternativi, nonpoluanti, este de maxima importanta in conditiile in care planeta deja a inceput sa resimta efectele acestei dezvoltari explozive a industriei si tehnologiei umane. Intr-un viitor ‘verde’, transporturile se vor face in principal pe mare sau pe cale feroviara, pentru ca operatiunile de transport al mobilei, marfii pe distante mici sa fie preluate de camioane electrice.