Problemele de vedere pot ameninta acoperirea asigurarii auto. Daca esti implicat intr-un accident si se demonstreaza ca nu ai putut tine masina pe sosea, din cauza anvelopelor uzate de exemplu, atunci asiguratorul poate refuza sa plateasca dauna conform asigurarii auto. Si politia si-ar putea arata interesul in acest caz. Suna rezonabil nu? Dar daca tu ai fi acela vinovat de accident?

De cate ori nu ati auzit expresia “Nu am vazut cealalta masina!”? Ce se intampla daca ai probleme cu vederea? Daca s-a deteriorat atat de mult incat te pune in pericol?

Toti stim ca atunci cand avem probleme cu vederea, responsabilitatea pe care o avem este sa mergem la medicul oftalmolog pentru a fi diagnosticati si pentru a ne cumpara ochelari de vedere sau lentile de contact. Daca situatia se inrautateste, ar trebui sa mergem la un nou consult. Acest lucru trebuie facut pentru a nu ne pune in pericol pe noi si pe ceilalti participanti la trafic.

Chiar saptamana trecuta eram in trafic langa un sofer mai in varsta care cu siguranta aveam probleme de vedere. Apropiindu-se de intersectie, am facut cum se chinuie sa vada semnele de circulatie. Mergea usor, cu 10km/h si nici nu observase ca semaforul se schimbase pe culoarea rosie. Norocul lui a fost ca soferii din dreapta l-au observat la timp si l-au lasat sa treaca.

In multe tari legea e clara: Cine are dioptrii mai mari decat limita legala este rugat sa nu mai conduca si trebuie sa predea permisul politiei rutiere.

Testul pentru verificarea vederii consta in citirea unui numar de inmatriculare la o distanta de 20 metri. Poti folosi ochelarii de vedere daca ii ai.

Nu ai nici o obligatie legala ca sofer sa faci analize oculare regulate dar esti obligat sa anunti autoritatile in caz ca suferi de o afectiune care te impiedica sa mai sofezi in siguranta. Daca nu respecti acest lucru, te poti alege cu dosar penal.

In unele tari, fiecare sofer trebuie sa isi faca analizele oftalmologice la fiecare 5 ani. Soferii peste 70 ani trebuie sa faca dovada ca sunt intr-o stare fizica favorabila sofatului. Daca nu trimit aceste dovezi, permisul lor de conducere va fi anulat. (Ma intreb ce dovada a sanatatii sale a trimis batranelul din intersectie)

In ceea ce priveste asigurarile, daca esti implicat intr-un accident in care cauza este vederea ta defectuoasa, compania de asigurari poate spune ca ai fost neglijent si pot refuza sa plateasca daunele de pe asigurarea auto RCA. Asta se poate intampla chiar daca ai ochelari de vedere dar nu ii purtai in acel moment.

Condu cu grija si tine ochii in patru !

Afla totul de pe https://rasedecaini.ro/ despre patrupedul tau de acasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *