Care sunt cele mai frecvente cauze care produc accidente rutiere
Mii de accidente au loc in fiecare zi si au ca rezultat pierderi de vieti omenesti sau vatamari grave ale soferilor, pasagerilor, pietonilor sau al animalelor. Pentru toate acestea, cea mai comuna greseala se rezuma la eroarea soferului. Slaba calitate a drumurilor, este din pacate unul dintre factorii importanti cu care se confrunta tara noastra. Lipsa unei infrastructuri rutiere bine pusa la punct este o problema cu care Romania se confrunta de ani buni iar care desi duce la accidente rutiere grave problema este departe de a fi rezolvata. Toti soferii de vehicule care au condus pe teritoriul tarii noastre au avut parte de drumuri murdare, cu trotuare periculoase, cu lipsa semnelor de circulatie, cu un asfalt denivelat sau plin de gropi, iar de multe ori cand ne lovim de aceste probleme riscurile de accidente rutiere creste semnificativ.
Vremea nefavorabila este de asemenea o problema pe care multi dintre soferi nu o i-au in considerare. Schimbarea vremii intr-un mod negativ trebuie sa fie in stransa legatura cu metoda de a conduce un vehicul. Multi soferi nu i-au in considerare schimbarea vremii si isi pastreaza acelasi stil de condus iar ploaia si zapada pot cauza pierderea vizibilitatii cat si o diminuare a capacitatii de manevrare al vehiculului.
Depasirea limitei de viteza duce in multe cazuri la accidente fatale. Limitele de viteza sunt pozitionate pe anumite tronsoane de drum din motive de siguranta, acestea sunt des intalnite in zonele aglomerate, in orase sau in jurul scolilor. Depasirea acestor limite si nerespectarea regulilor de circulatie impreuna cu drumurile de proasta calitate pot avea urmari grave.
Distragerea atentiei datorata unor lucruri ca se efectueaza in interiorul sau in exteriorul masinii duce la o atentie scazuta asupra drumului. Cele mai frecvente cauze sunt discutiile din interiorul masinii, manevrarea aparatului de radio, telefonul mobil, consumul de alimente la volan, atentia asupra altor pasageri, atentia asupra copilului, toate sunt considerare ca o eroare grava asupra modului in care se conduce autoturismul. Toate aceste cauze esentiale sunt prezentate de catre instructorii scolii de soferi la care se fac cursurile in vederea obtinerii carnetului de conducere, idei pe care cursantul si viitorul sofer trebuie sa le aibe in vedere pe tot parcusul perioadei in care conduce un vehicul.
Alte cauze care pot duce la accidente grave de circulatie au legatura tot cu imprudenta soferilor si anume consumul de alcool sau de substante care afecteaza capacitatile de concentrare si care sunt interzise prin lege. De asemenea, intorsul capului dupa obiecte sau alte persoane duce in anumite cazuri la accidente. Nu in ultimul rand, starea mecanica si electrica al autoturismului este un factor decisiv in producerea accidentelor in trafic. Este anuntat un proiect de lege care prevedere realizarea inspectiei tehnice periodice o data la un an nu la doi ani asa cum este prevazut in acest moment. Verificarea autoturismului periodic la service-uri autorizate si al pneurilor la plecarea la drum este una dintre metodele prin care accidentele in trafic pot fi mai reduse.