Cum sa alegem un carlig de remorcare auto?

0

Carligele de remorcare auto sunt un accesoriu extrem de folosit de foarte multa lume din motive evidente. Este de la sine inteles ca acest lucru a generat o adevarata industrie special dedicata satisfacerii acestui tip de nevoie. Articolul de fata isi propune sa ajute persoanele mai putin familiarizate cu domeniul si piata auto, in alegerea unui carlig de remorcare si sa le fereasca pe acestea de capcanele care exista pe piata.

Avand in vedere ca montarea unui astfel de accesoriu poate pune in  pericol siguranta circulatiei, legile sunt extrem de clare in reglementarea acestui domeniu drept pentru care vom face cateva recomandari obligatorii.

Criterii obligatorii de alegere a carligului de remorcare:

1. Carligul de remorcare trebuie sa fie proiectat special pentru masina dumneavoastra. Sub nici o forma nu incercati sa adaptati carlige de remorcare destinate altor masini, este foarte periculos atat pentru dumneavostra cat si pentru ceilalti participanti la trafic si in plus de asta este ilegal.
2. Nu cumparati decat carlige de remorcare omologate european. Fiecare carlig este obligatoriu sa aiba inscris pe el codul de omologare de tipul “E20…”
3. Nu cumparati decat carlige cu nuca demontabila sau semidemontabila (adica sistemul demontabil simplu cu 2 suruburi). Carligele fixe au fost interzise prin lege peste tot in Europa si nu cred sa se mai revina la ele.
4. Montajul se realizeaza numai in service-uri autorizate (nu este neaparat nevoie sa fie reprezentante). Este important sa pastrati macar devizul de montaj deoarece in caz de accident sa puteti demonstra ca accesoriul de remorcare, in speta carligul, a fost montat de un specialist.

Vezi si:  Cand apelam la o firma de tractari auto?

Mai departe o sa discutam putin despre micile capcane care va pot face sa platiti pe carligul de remorcare preturi mult umflate.

Cea mai intanita gresala este achizitionarea, unui carlig de remorcare, direct de la reprezentanta pe motiv ca astfel avem garantia ca acesta este original. Este o mare prostie deaorece constructorii auto nu produc si carlige de remorcare. Pentru aceste tipuri de accesorii fiecare dintre ei lucreaza cu cate un producator de carlige (de exemplu grupul VAG colaboreaza cu producatorul Wesfalia). Este adevarat ca sistemul de prindere este indicat de constructorul auto dar mai apoi carligul este proiectat si apoi omologat de producatorul de carlige (Westfalia, Galia, Autohak, Brink etc.) Bine nu putem generaliza, dar de obicei reprezentantele omit sa transmita clientului aceasta informatie. Astfel reprezentanta va cumpara carligul de la un distribuitor si il va vinde mai departe la client cu de doua trei ori pretul. Acelasi lucru este valabil si pentru montaj. Un service independent taxeaza intre 200 si 300 ron pentru un montaj iar o reprezentanta poate lua si dublu. Recomandarea mea ar fi urmatoarea: daca doriti neaparat sa cumparati de la un dealer auto, atunci intrebati care este marca carligului (daca va da un raspuns de genu marca Skoda atunci minte) si cautati-l pe internet sa vedeti daca vi se ofera un pret corect.

Alegerea marcii carligului de remorcare.

Un carlig de remorcare este un accesoriu care trebuie sa fie in primul rand util. Atata timp cat carligul este omologat nu veti avea probleme cu el indiferent de marca pe care o alegeti deoarece fiecare carlig este proiectat astfel incat sa suporte sarcinile maxime pentru care a fost construita masina si nu mai putin (altfel nu ar primi omologare).
Diferentele de pret sunt date de:
– tipul mecanismului de demontare a nucii – sistemele simple cu 2 suruburi sunt cele mai ieftine si cele mai raspandite pe cand cele automate cu manete sau cu cheite de multe ori dubleaza sau chiar tripleaza pretul carligului de remorcare;
– marca carligului – de obicei daca alegeti un Thule sau un Westalia o buna parte din pret este marca;
– materialul din care este facut carligul – de obicei carligele zincate (gen Galia) sunt mai scumpe pentru ca au o rezistenta sporita in timp la coroziune.

Vezi si:  Asigurarea-RCA.ro

– cautati pe internet carlig remorcare … (aici scrieti marca autoturismului);
– asigurati-va ca produsul ales este omologat;
– asigurati-va ca veti primi factura pentru carligul comandat;
– mergeti pentru montaj la un service autorizat.

Afla totul de pe https://rasedecaini.ro/ despre patrupedul tau de acasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *