Filtrele de ulei, o componeta importanta

0

Rolul filtrelor de ulei

Filtrele de ulei au rolul de a pastra calitatea lubrifiantului o perioada cat mai indelungata de timp pentru a-i mentine propietatile de ungere neschimbate.
Ele filtreaza toate impuritatile uleiului, astfel find prevenita uzura mototorului.
Se formeaza murdarie in interiorul organelor motorului prin diferite cai. Aceasta murdarie contamineaza uleiul iar filtrul de ulei ajuta la retinerea acesteia.
Uleiul antrenat in baia de ulei directionat sub presiune catre partile in miscare din motor are rolul de a curata, unge si etansa partile componente ale motorului.
Lubrifiantii moderni curata murdaria din motor dar acestia sunt completati de rolul filtrului de ulei.

Evolutia

Primele filtre de ulei semanau cu o sita de cernut faina. Au rezistat pana la inceputul anilor 20 cand doi inventatori americani, Ernest Sweetland si George Greenhalgh, au pezentat primul filtru de ulei cu design modern numit “Purolator”.
Pincipiul de functionare al “Purolatorului” era destul de simplu: o parte din cantiatea de ulei trimisa catre componentele motorului era deviata catre un circuit paralel, ce trecea prin sapte placi perforate acoperite cu material textil.
Astfel prin acest procedeu fluidul se curata de-a lungul unei anumite perioade de timp.
Mai tarziu sistemele de lubrifiere au fost dotate cu valve speciale, ce permiteau eliberarea uleiului din filtru atunci cand acesta lasa prea putin lichid sa curga spre componentele motorului.

Tipuri filtre de ulei

Majoritatea filtrelor de ulei au componenta principala un element din material textil (sau hartie de filtrare).
Materialul textil nu este insa singura metoda de eliminat corpuri straine din ulei. Daca in ulei se gasesc resturi din metal acestea pot fi extrase cu ajutorul unor filtre magnetice, care dupa cum sugereaza si numele includ un magnet sau electromagnet care capteaza particulele nedorite.
Filtrele centrifugate utilizeaza rotoare pentru separarea impuritatilor de ulei. Separarea se efectueaza cu ajutorul fortei centrifuge.
Mai exista si procedeul sedimentarii care permite depunerea particulelor mai grele decat fluidul pe fundul containerului.

Vezi si:  Timisoara si strazile ei pline de istorie

Sfaturi

Uleiul de motor si filtrul de ulei aferent este indicat a fi schimbate impreuna la un anumit numar de kilometri sau perioada de timp specificate de constructorul motorului.
Daca acestea nu sunt schimbate impreuna pot aparea probleme.
Daca de exemplu se schimba uleiul fara a se schimba si filtrul, uleiul murdar va recircula prin motor, deoarece filtrul vechi nu va mai avea capacitatea de a curata uleiul.
Daca doriti sa schimbati filtrul de ulei puteti comanda pe piese auto online.

Concluzii

Filtrul de ulei nu trebuie subapreciat sau in mai rau caz ignorat. Verificare starii acestuia este importanta in fiabilitatea unui autoturism.

Afla totul de pe https://rasedecaini.ro/ despre patrupedul tau de acasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *