Prima baterie fara litiu aterizeaza intr-o masina electrica

0

Ar putea fi acesta sfarsitul erei litiu-ion?

Este putin cam devreme pentru a spune, dar primul vehicul electric care va fi complet independent de litiu pentru functionarea sa va parasi fabrica in ianuarie. Este vorba despre un model al constructorului auto chinez JAC Motors, detinut in proportie de 50% de gigantul german Volkswagen. Aceasta masinuta functioneaza cu o baterie cu ioni de sodiu. Acest pas inainte in lumea auto va fi intruchipat de marca Yiwei, detinuta de JAC Motors.

O tehnologie promitatoare

Desi tehnologia cu ioni de sodiu este relativ recenta, avantajele sale sunt deja bine recunoscute. In primul rand, sodiul este mult mai abundent pe Pamant decat litiul si este mult mai ieftin, ceea ce face posibila fabricarea de baterii mai economice si mai ecologice. Acest tip de baterie are o densitate energetica mai mica, dar este mult mai rezistenta la variatiile de temperatura.

Aceasta prima masina de la Yiwei pare a fi o versiune rebranduita a unui model existent, Sehol E10X. Cu o baterie de 25 kWh si o densitate de 120Wh/kg, acesta poate parcurge 252 km cu o singura incarcare. Este o masina conceputa mai degraba pentru uz urban decat pentru a parcurge distante lungi pe autostrazi.

Compatibile cu incarcarea rapida, celulele sale cu ioni de sodiu sunt fabricate de compania chineza HiNA Battery.

O strategie de marca inovatoare

Marca Yiwei a fost lansata in 2023 si este rezultatul colaborarii dintre Volkswagen, JAC Motors si guvernul chinez. Guvernul chinez este coproprietar al companiei mama a JAC, Anhui Jianghuai Automobile Group Holdings.

Este un parteneriat cel putin neobisnuit, pe care nu suntem obisnuiti sa il vedem in sectorul auto. Tesla, de exemplu, a colaborat indeaproape cu Shanghai pentru a-si construi Gigafactory 3. JAC se va indeparta acum de fosta sa marca Sehol, pentru a se concentra mai mult pe Yiwei.

Aceasta noua baterie cu ioni de sodiu nu este primul model lansat sub numele Yiwei, deoarece JAC a prezentat deja Yiwei 3 in luna aprilie. Acesta din urma, insa, era echipat cu o baterie LFP cu litiu.

Poate parea putin prematur sa prezicem in ce masura acest nou Yiwei isi va pune amprenta asupra sectorului auto. In orice caz, acest lucru nu ii scade in niciun caz distinctia de a fi primul VE care functioneaza fara litiu. Poate ca va actiona ca un catalizator, motivand si alti producatori sa adopte acest design pentru vehiculele mai mici. Poate ca va ramane un vehicul de nisa. Doar timpul ne va spune.

 

Sursa: https://www.presse-citron.net/la-premiere-batterie-sans-lithium-debarque-dans-une-voiture-electrique/

Afla totul de pe https://rasedecaini.ro/ despre patrupedul tau de acasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *