Scuturile metalice – solutia de protectie impotriva drumurilor proaste

0

Romanii sunt obsedati de mijloacele de locomotie. Pur si simplu avem impresia uneori ca toate frustrarile acumulate dealungul vietii unui individ, tind sa se spele prin achizitionarea unui autoturism cat mai “ochios”. Nu as putea spune daca saracia a generat acest lucru sau motivul este altul dar am descoperit cu surprindere in lucrarea “Intre orient si occident”, scrisa de Neagu Djuvara prin anii ’80, mentionat faptul ca in jurnalele calatorilor straini care treceau prin principatele romane in secolele XVIII – XIX se vorbea despre aceasta adevarata manie a bastinasilor pentru calesti cat mai scumpe pe care le faceau praf pe niste drumuri cum nu se poate de proaste.

Anii au trecut, societatea a evoluat dar problema se pare ca a ramas, chiar daca este scrisa cu alte elemente.

In ultimii 20 de ani tara s-a umplut de masinute fabricate in tarile capitaliste cochete si fiabile care incet incet au inceput sa se incadreze in bugtele oamenilor obisnuiti. Problema apare insa din faptul ca aceste masini au fost construite pentru a face fata modului de viata dintr-o tara care a rezolvat demult problemele de genu mersului pe drumuri de tara, parcarea masinilor in cine stie ce hartoape din parcul din fata blocului, gropilor aparute dupa primul inghet etc. Lipsa acestor probleme a determinat constructorii sa se axeze pe imbunatatirea aerodinamicii masinii prin scaderea garzii la sol, coborarea centrului de greutate prin amplasarea baii de ulei cat mai jos, scaderea greutatii totale a autoturismelor prin folosirea de elemente de aluminiu (baia de ulei este cel mai bun exemplu) etc. Urmarea a fost evidenta si anume service-urile s-au umplut de masini germane, frantuzesti, japoneze etc. cu baile de ulei sparte, radiatoare rupte, cutii de viteze avariate si diferentiale distruse asta ca sa nu mai vorbim de spoilere sau praguri.

Daca in cazul elementelor de caroserie nu prea avem ce sa facem ca sa le protejam in cazul motorului, radiatorului, a cutiei de viteze si a diferentialului, putem opta pentru montarea unui scut metalic aftermarket. In ultimii ani pe piata au aparut astfel de solutii de scuturi metalice fabricate in principiu de trei fabrici (din Ungaria, Rusia si Turcia). Proiectele sunt in linii mari asemanatoare (un minus au cele turcesti deoarece sunt construite cu niste orificii foarte mari de aerisire prin care pot intra usor pietrele). Montajul unui astfel de scut motor cutie sau diferential il puteti face cu usurinta la orice service fara a trebui sa aduceti modificari masinii dumneavoastra.

Este bine de stiut ca toate aceste scuturi au fost proiectate in primul rand pentru masinile (si aici vorbim de marea majoritate) care nu au disponibila nici macar la cerere optiunea de scut motor metalic.

Dar cum se poate monta un scut metalic pe o masina care nu a fost gandita pentru asa ceva?

Este o intrebare cat se poate de justa. In definitiv 99% din masini sunt concepute pentru a fi protejate in partea de jos de scuturi de plastic sau chiar de nimic. Proiectele se bazeaza pe urmatoarele coordonate si anume:

  •  in spate de obicei exista gauri direct in punte pe care se monteaza scutul de plastic dar care pot fi folosite si la scutul metalic iar daca nu exista gauri fixarea se face prin montarea de elemente metalice care agata ca intr-o menghina muchia puntii fata;
  • in fata, unde scuturile de plastic se prind de obicei de spoiler, scuturile de metal vor veni fixate prin elemente speciale ori de marginile sasiului ori de lonjeronul fata unde exista ori de eventualele traverse metalice pe care majoritatea masinilor le au in partea din fata.
  •  In fiecare platforma auto beneficiaza de scuturi special create pentru aceasta.

 

Este rentabil sa achizitionam asa ceva? Noi spunem ca da atata timp cat pretul unui scut metalic se ridica comparativ cam la pretul unei bai de ulei (cateva sute de lei) dar care odata montat va elimina riscul de avarie (vorbim de conditii normale de utilizare) datorat exploatarii masinilor pe drumurile noastre.

Afla totul de pe https://rasedecaini.ro/ despre patrupedul tau de acasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *