Timbrul de mediu modificat
Taxa de timbru de mediu a fost introdusa pentru prima data in martie 2013 si a adus cu sine o serie de discutii si multe nemultumiri din partea soferilor care s-au trezit in situatia de a fi nevoiti sa plateasca sume neasteptat de mari pentru a inmatricula masinile second hand achizitionate din alte tari europene. Dupa aproape un an de discutii au aparut si primele modificari la taxa de mediu, modificari introduse de autoritati astfel incat sa favorizeze in principal autovehiculele noi. Aceasta varianta pe 2014 a timbrului de mediu pare sa aiba ca scop incurajarea achizitionarii de automobile noi in conditiile in care in prezent rata de cumparare este de 3 masini second hand la fiecare masina noua cumparata in tara.
Taxa de timbru de mediu introdusa in 15 martie 2013
Taxa care a lasat multi posesori de automobile nemultumiti si chiar revoltati a fost introdusa prin OUG nr 9/2013 si a intrat in vigoare incepand cu data de 15 martie 2013. La acel moment, site-urile dedicate soferilor precum http://www.ODAT.ro raportau ca timbrul de mediu urma sa fie platit o singura data, in anumite conditii subliniate clar in textul OUG-ului.
- Pentru autoturisme inmatriculate pentru prima data in tara;
- Pentru autoturisme aduse din nou in tara dupa ce proprietarul a vandut autoturismul in afara granitelor. In aceasta situatie se platea taxa de mediu doar daca proprietarul initial si-a obtinut restituirea taxei din partea statului;
- Pentru autoturismele vandute dupa momentul in care a intrat in vigoare legea;
- Pentru autoturismele pentru care s-a platit taxa dar instanta a dispus restituirea acesteia.
De obicei, taxa se platea la transcrierea dreptului de proprietate.
In ciuda numeroaselor nemultumiri si a problemelor clare pe care le ridica aceasta initiativa, legea pentru taxa de mediu, taxa ce inlocuieste incepand cu 2013 vechea taxa de poluare a ramas neschimbata pentru peste un an.
Taxa de timbru incepand cu 11 aprilie 2014
Luna aprilie a anului 2014 a adus noutati in ceea ce priveste taxa de mediu care a fost adoptata prin lege in parlament (legea nr 37/2014) si in acelasi timp modificata pentru a introduce doua categorii de autovehicule scutite de plata taxei de timbru de mediu.
Posesorii de automobile care nu trebuie sa isi mai faca griji in legatura cu aceasta taxa incepand din primavara lui 2014 sunt cei care intra in posesia a uneia dintre cele doua categorii de automobile vizate de schimbarile la OUG nr 9/2013:
- Automobilele care transporta prescolari sau elevi;
- Automobilele transferate cu titlu gratuit de la autoritati sau institutii (publice) catre alte autoritati sau institutii publice.
Acestor doua noi categorii li se adauga vechile categorii scutite de taxa de timbru de mediu inca de la introducerea variantei initiale a timbrului de mediu:
- Autoturismele ce apartin misiunilor diplomatice sau a unor organizati si persoane straine apartenente ale corpului diplomatic;
- Autoturismele modificate pentru persoanele cu handicap sau masinile destinate special transportului persoanelor cu handicap grav ori accentuat;
- Autoturismele folosite de armata, politie, jandarmerie, pompieri sau serviciile de securitate;
- Autoturismele dobandite prin mostenire;
- Autoturismele incadrate in categoria de vehicule cu valoare istorica;
- Autoturismele folosite special in scopul competitiilor sportive;
- Autoturismele detinute de institutii de invatamant, organe ale administratiei publice, asociatii si fundatii publice, structuri patronale si sindicale de nivel national, institutii de sanatate si cultura si diverselor ministere.
Pe de alta parte, autoturismele dobandite din partaj platesc in continuare timbru de mediu.
Tot in lista de noutati pentru anul 2014 intra si vestea ca si persoanele juridica vor primi ecotichete pentru achizitionarea masinilor electrice. Ecotichetul va avea o valoare nominala fixa de 12.000 lei, valoare este suportata de bugetul din Fondul pentru mediu. Aceasta prevedere cuprinsa in legea nr. 37/2014 are ca scop „stimularea achizitionarii de vehicule noi, nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic” precizeaza textul legii.