Totul despre filtrul de aer al masinii tale

0

Orice autovehicul este dotat cu filtru de aer, o componenta ieftina, banala si careia de prea multe ori nu-i acordam importanta cuvenita. Ca si oamenii, masinile, respectiv motoarele, au nevoie de aer pentru a functiona. Evident, de aer curat. Pentru realizarea combustiei motorul are nevoie de aer care este adus prin galeria de admisie. Inainte de aceasta se afla o piesa simpla, cu forme diferite, dar de cele mai multe ori semanand cu o placa dreptunghiulara de carton ondulat, incadrata de o rama de cauciuc, care filtreaza aerul ce patrunde la motor. Materialul poros al filtrului retine aproape toate impuritatile, protejand astfel pistoanele si catalizatorul de la infundare.

De ce imi trebuie filtru de aer?

Evident, pentru motor un filtru de aer e ca si o masca pe care o ai pe fata. Ti-ar fi mult mai usor sa respiri fara masca, insa gandeste-te ce-ar insemna sa stai cu nasul in fum, praf si miliarde de impuritati. Organismul uman e inzestrat cu mucoase care au tocmai rolul de a opri impuritatile insa in nici un caz nu am rezista la mediul agresiv in care “respira” un motor.

Cum stiu cand trebuie schimbat filtrul de aer?

In mod normal, filtrul de aer se schimba la intervalele de revizie. Este bine totusi sa-l inspectam periodic, mai ales daca circulam in medii pline de praf (off-road, sau in aglomerari urbane). In principiu, daca vezi acumulari de praf si impuritati pe fatetele filtrului, acesta trebuie schimbat. Multi soferi fac greseala sa creada ca daca sufla filtrul cu aer sub presiune, acesta se curata si poate fi folosit in continuare. Orificiile microscopice prin care circula aerul se infunda insa, fara ca acest lucru sa fie vizibil cu ochiul liber. Acest lucru poate determina turatii neregulate ale motorului, instabilitate la relanti, functionare anormala si un consum de combustibil exagerat. Exact ca o masca de respirat care e plina de impuritati. In plus, particularitatea filtrului de aer este ca acumuleaza impuritati si cand masina stationeaza, prin urmare el trebuie verificat periodic si nu doar la revizii.

Vezi si:  Ce trebuie sa faci daca masina ta se defecteaza pe drum?

Cat de complicat e sa schimb filtrul de aer?

Fiind o componenta simpla si la indemana, e usor pentru oricine sa inspecteze sau sa schimbe filtrul de aer. In general acesta are o carcasa prinsa in cleme ori suruburi foarte usor de demontat. Slabim putin aceste cleme sau suruburi si filtrul vechi se poate scoate foarte usor si il inlocuim cu cel nou (avand grija sa fie pozitionat cu partea indicata in jos). Apoi strangem clemele/suruburile la loc si gata! Totusi, nu recomandam aceste practici pentru ca astfel nu mai puteti beneficia de garantie. Pentru a beneficia de garantie piesele trebuie schimbate intr-un service autorizat RAR pentru marca respective (nu trebuie obligatoriu reprezentanta marcii respective).

Urmariti ofertele noastre pe www.vest-auto.ro si urmatoarele articole cu sfaturi care va ajuta sa va intretineti bine masina cu costuri inteligente.

Afla totul de pe https://rasedecaini.ro/ despre patrupedul tau de acasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *