Cunoscuta si sub numele de „etapa lui Nu” sau „criza celor doi ani”, perioada celor doi ani teribili este o perioada cruciala in care micutul tau trece de la statutul de bebelus la cel de copil mic. Si nu este lipsita de suisuri si coborasuri!

Desi aceasta „criza de doi ani” poate fi destabilizatoare pentru parinti si dificila pentru copiii care sunt prada frustrarilor lor, ea este complet normala. „Intre 18 si 24 de luni, intram intr-o faza de tranzitie de la bebelus la copil mic”, explica psihologul Suzanne Vallières in cartea sa.

In jurul varstei de 2 ani, copiii ajung treptat sa inteleaga pronumele personal „eu”. Ei incep sa inteleaga ca sunt o persoana in sine. Acest lucru marcheaza inceputul afirmarii lor si al propriei lor identitati. Am trecut foarte rau prin aceasta perioada”, recunoaste Sarah. Simteam ca fiul meu se indeparteaza de mine in timp ce era inca un bebelus. Voia autonomie din partea noastra, dar, paradoxal, era prea mic pentru a fi lasat sa se descurce singur ca un adult. Frustrarile si iritarea erau frecvente de ambele parti.

Perioada „nu”: o etapa mai mult sau mai putin lunga

Pentru Suzanne Vallières, aceasta dorinta de a „face totul de unul singur” este legitima si trebuie incurajata: „In aceasta etapa a vietii lor, isi descopera capacitatea de a indeplini singuri anumite sarcini. Un sentiment de autonomie care le va da copiilor dorinta de a invata si de a arata cu mandrie ca sunt capabili.

Vezi si:  Ce stil parental ai?

Este un fel de prima criza adolescentina, necesara pentru dezvoltarea sanatoasa a copilului, dar care pune la incercare nervii parintilor. „Eram impartiti intre bucuria de a-i vedea devenind mai independenti si oboseala psihologica de a vedea ca sarcinile de zi cu zi ocupa atat de mult timp”, spune tanara mama. Pastrarea calmului in fata repetatelor „nu-uri” si a refuzurilor de a coopera dupa o zi de munca nu a fost intotdeauna usoara.

Copii: cum se poate gestiona criza de 2 ani?

La aceasta varsta, copiii inca invata despre emotiile lor. In aceasta perioada de tranzitie, creierul copilului mic nu este inca suficient de matur, in ceea ce priveste gestionarea emotiilor, pentru a putea face fata frustrarilor. Aceasta imaturitate explica accesele de furie si schimbarile de dispozitie care sunt adesea asociate in mod gresit cu crizele de furie.

Sentimente care il depasesc: care sunt solutiile?

Confruntati cu durerea, rusinea, furia sau frustrarea, copiii mici se pot simti depasiti si nu stiu cum sa-si gestioneze sentimentele. „In caz de criza, mi-am facut un obicei din a-i da un pahar cu apa pentru a-l calma si a-i distrage putin atentia. Cand simt ca este receptiv, il ajut sa verbalizeze ceea ce simte. Fara sa-l denigrez sau sa-l umilesc, ii explic ca ii inteleg comportamentul, dar ca exista si alte moduri de a reactiona”, explica Sarah.

Nu este recomandabil sa pedepsesti un copil de aceasta varsta, care incearca sa se afirme, asa ca cum mentii cadrul si limitele necesare dezvoltarii copilului tau mic? Sarah si partenerul ei au avut rabdare in a face fata crizelor de furie ale lui Almire: „Am incercat mai multe metode pentru a incerca sa-l calmam. Nu a fost intotdeauna concludent, asa ca am experimentat mult si am incercat lucruri, incercand pe cat posibil sa nu ne simtim vinovati sau sa punem presiune pe noi. Cand ma simteam prea obosita pentru a ma descurca, ii predam sarcina partenerului meu si viceversa.

Vezi si:  Cum le este util un dictionar copiilor de scoala primara

Iata o serie de sfaturi pentru a-ti sprijini copilul:

Nu iti pedepsi copilul mic;

Explica si impune limite in functie de ceea ce consideri a fi nenegociabil, cum ar fi ora baii, ora mesei si ora de culcare;

In cazul unei crize, intervine ferm, mentinand in acelasi timp dialogul si intelegerea;

Transmite sarcina unei alte figuri adulte de incredere atunci cand te simti prea obosit, iritat sau nerabdator;

Ai grija sa nu iti denigrezi copilul;

Ajuta-ti copilul doar atunci cand iti cere acest lucru;

Recompenseaza initiativa si sarcinile indeplinite;

Incurajeaza-ti copilul sa ia decizii simple de zi cu zi, cum ar fi alegerea hainelor;

Fa-l sa se simta in siguranta, explicandu-i programul zilei si activitatile viitoare;

Tine cont de faptul ca copiii sunt inca mici si este normal ca ei sa revina din cand in cand la un comportament de bebelus.

Sursa: https://www.parents.fr/enfant/psycho/le-caractere-de-mon-enfant/enfants-cest-quoi-le-terrible-two-879635

Afla totul de pe https://rasedecaini.ro/ despre patrupedul tau de acasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *