Nu exista instructiuni despre cum sa devii parinte. Si nici nu exista un parinte perfect; toti parintii au zile bune si rele! Cu toate acestea, exista unele atitudini care ar trebui incurajate pentru bunastarea copilului tau.

4 stiluri parentale principale

Conform cercetarilor psihologice, exista patru stiluri parentale principale: democratic, autoritar, permisiv si dezangajat. Aceste stiluri sunt definite in functie de trei ingrediente importante pentru dezvoltarea copiilor.

Intr-adevar, pentru a se dezvolta bine, un copil mic are nevoie de parinti inainte de toate:

Cald: atunci cand actionezi cu caldura si amabilitate cu copilul tau mic, acesta se simte iubit si acceptat.

Sustinator: atunci cand stabilesti reguli clare, acesta il linisteste pe copil si il ajuta sa se simta in siguranta.

Empatic: atunci cand respecti ideile, sentimentele si initiativele copilului, il ajuti sa faca alegeri si sa isi stabileasca obiective. Acest lucru se numeste sprijinirea autodeterminarii.

Acestea sunt trei ingrediente esentiale pentru a le oferi copiilor”, spune Mireille Joussemet, psiholog, cercetator si profesor la Universitatea din Montreal. Dintre cele patru stiluri parentale principale, stilul democratic ofera cel mai bun echilibru intre caldura, supraveghere si sprijin pentru autodeterminare. Prin urmare, este de preferat.

Parintele autoritar, pe de alta parte, exercita un control foarte mare, dar manifesta putina caldura si sprijin pentru autodeterminare. El isi iubeste copilul, desigur, dar pretuieste supunerea”, spune psihologul Nathalie Parent. El are tendinta de a pedepsi fara a da explicatii. De multe ori, pretentiile sale sunt, de asemenea, prea mari pentru stadiul de dezvoltare al micutului. Parintele permisiv, pe de alta parte, cauta afectiunea copilului sau si ii ofera multa afectiune, dar ii este greu sa impuna limite. Ei se comporta mai mult ca un prieten decat ca un parinte.

Vezi si:  Cum ajutati copii sa iubeasca cartile?

Parintele dezangajat ofera putin sau deloc din fiecare dintre cele trei ingrediente importante pentru copiii mici. Poate fi mai dificil sa te implici cu copiii tai atunci cand ai avut o copilarie dificila. Trebuie sa inveti sa oferi ceea ce nu ai primit. O atitudine dezangajata poate se poate datora si unor probleme de sanatate mintala sau de dependenta, sau unei vieti profesionale aglomerate.

Amestec de stiluri

Desi exista o definitie pentru fiecare stil parental, realitatea este mai nuantata. Exista si alte stiluri parentale, cum ar fi parintele supraprotector sau parintele perfectionist. Este posibil chiar sa fii un amestec de mai multe dintre aceste stiluri. In viata reala, majoritatea parintilor combina caracteristici ale diferitelor stiluri, cu o predominanta pentru unul dintre ele.

Sursa: https://naitreetgrandir.com/fr/dossier/quel-est-votre-style-parental/

Afla totul de pe https://rasedecaini.ro/ despre patrupedul tau de acasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *