Sfaturi pentru a-i ajuta pe copii sa tolereze frustrarea

0

Tolerarea frustrarii nu este un lucru usor pentru nimeni. Ne-ar placea ca toate lucrurile pe care le facem sa fie sub perfect control si sa se deruleze in favoarea noastra. Suntm descurajati atunci cand un proiect esueaza, atunci cand un obiectiv nu este atins sau cand ceva ce ne dorim cu adevarat ne este refuzat. Dar, pentru copiii, lucrurile devin mai complicate din cauza imaturitatii cognitive si din cauza lipsei lor de resurse.

Este important de amintit faptul ca a tolera frustarea nu inseamna sa nu o simti. Ignorarea acestui sentiment inseamna reprimarea sa. Dar, cei mici trebuie invatati sa nu mai dramatizeze si mai ales sa stie cum sa canalizeze aceste emotii.

Lasa-l sa se frustreze

Daca un copil nu este lasat sa se frustreze, acesta nu va sti cum sa faca fata acestei emotii atunci cand va aparea. Nu fa pentru un copil ceea ce poate face el singur, nu ceda tuturor capriciilor, mai ales daca acestea nu sunt rezonabile. Cel mai bine ar fi sa fie cat mai autonom, sa i se incurajeze efortul si sa i se fixeze limite.

Valideaza emotia

Scopul nu este de a elimina sau reprima frustrarea. Un copil va avea nevoie sa fii alaturi de el atunci cand aceasta isi face aparitia si sa il ajuti sa inteleaga ce i se intampla.

Incurajeaza o atitudine activa si pozitiva

Sa tolerezi frustrarea nu inseamna sa o abandonezi. Aceste momente stimulative sunt ideale pentru a-i incuraja pe copii sa adopte o atitudine activa fata de situatia lor.

Vezi si:  Cartile de calatorie pentru copii - mai mult decat inspiratie, cunoastere si distractie

De exemplu, daca a pierdut la o competitie sportiva, incurajeaza-l sa se intrebe ce poate face diferit data viitoare pentru a obtine rezultate mai bune.

Aceasta este, de asemenea, o ocazie de a invata cum sa negocieze. De exemplu, daca fiul tau vrea sa mearga la cinema, dar tu ai refuzat pentru ca trebuie sa termini treburile casnice, el se poate oferi sa te ajute pentru ca tu sa fii liber mai devreme.

Acest lucru incurajeaza o mentalitate de crestere, in care copilul intelege ca poate sa se imbunatateasca, sa invete si sa se dezvolte, mai degraba decat o mentalitate fixa, in care el presupune ca posibilitatile sale sunt limitate si ca nu poate face nimic in aceasta privinta.

Afla totul de pe https://rasedecaini.ro/ despre patrupedul tau de acasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *