Top avantaje ale jocurilor de creativitate pentru bebelusi si copii

0
download

O serie de raspunsuri scurte la intrebarea “este arta importanta in dezvoltarea copiilor?”

Te-ai intrebat vreodata cat este de importanta arta si creativitatea in dezvoltarea copiilor? Contrar opiniilor unor parinti, arta nu este nicidecum un lux! Ci mai degraba ea trebuie transpusa pe intelesul celor mici, prin intermediul activitatilor creative (simple cel mai adesea), aducandu-se astfel aportul necesar construirii unei temelii sanatoase in evolutia copiilor.  Astfel, in timp ce cresc, prichindeii nostri pot sa invete sa creeze si sa aprecieze estetica vizuala, dobandind in egala masura o serie de beneficii suplimentare. Care sunt acestea si cum pot fi ele dezvoltate, prin intermediul jocurilor de arta si creativitate pentru copii si bebelusi, afla in articolul de astazi.

downloadIata asadar un rezumat al celor mai importante motive pentru care trebuie sa investim in folosirea acestor jocuri, alaturi de cei mici.

  1. Abilitatile motorii

Cand folosim o pensula, un creion sau o bucata de creta, dezvoltam aceste abilitati motorii fine. Studiile arata ca pana in jurul varstei de trei ani cei mici ar trebui sa poata desena cercuri si sa poata folosi chiar si foarfeci, in siguranta. Pe la patru ani, micutii pot desena un patrat si pot taia linii drepte, cu foarfeca. Expertii arata ca aceste activitati sporesc dexteritatea si ii pregatesc pe prescolari pentru invatarea scrisului.

  1. Dezvoltarea limbajului

Familiarizarea cu arta ii aduce copilului sansa de a invata cuvinte ce denumesc culori, forme si actiuni. Chiar si un ghem de hartie mototolit devine o minge – iar cel mic va intelege acest concept. Apoi, scolarii invata sa descrie desenele ori creatiile lori, prin sentimente, emotii si cuvinte noi.

  1. Luarea deciziilor
Vezi si:  Invata-ti copilul sa vorbeasca corect

Experti americani arata ca educatia prin arta duce la imbunatatirea abilitatii de a rezolva probleme si gandirii critice. De ce? Pentru ca si prin aceste activitati cei mici sunt nevoiti sa ia constant decizii – ei exploreaza un teren nou, experimenteaza forme, culori, jocuri noi – iar astfel, creativitatea are loc sa infloreasca

  1. Invatarea vizuala

Prin desen, lut or tesut/cusut, cei mici isi sedimenteaza abilitatile vizual-spatiale. Adica obtin informatii prin ceea ce vad (nu prin ceea ce citesc), in carti, jocuri, jucarii etc.

  1. Inventivitatea

Copii trebuie sa fie incurajati sa se exprime si sa isi asume riscuri, prin arta. Astfel ei inoveaza si isi formeaza un stil de a fi atat de necesar in anii ce vor urma, ca tineri adulti. Cultivarea acestei laturi va crea adulti ce gandesc in afara cutiei, inoveaza si nu doar umeaza indicatiile altcuiva.

  1. Constientizarea culturala

Societatea si lumea in care traim devine tot mai diversa, cu o multime de imagini si mesaje. Tocmai de aceea, prin arta, cei mici inteleg ca realitatile noastre, ca oameni, natiuni, grupuri sau tari sunt diferite si totusi frumoase, in diversitatea lor.

  1. Performanta scolara

Arta nu este doar o activitate placuta ci ea este legata si de rezultatele scolare. Studiile arata ca practicarea activitatilor creative (cel putin trei ore pe zi, la fiecare trei zile, in intreg anul) face ca performanta scolara sa creasca si sa fie recunoscuta.

Asadar, ingrijirea acestui domeniu din viata celor mici ne aduce o multime de beneficii mentale, sociale si emotionale. Iar in timp ce ele cresc, va creste si increderea in sine a copiilor – iar lucrul acesta se va manifesta cu siguranta si in afara camerei sau a casei, in prezent si in anii ce ii asteapta.

Vezi si:  Tinuta perfecta pentru scoala

In functie de varsta (de la 12 luni in sus), parintii pot alege jucariile, jocurile ori activitatile potrivite. Oferta de astazi este uimitor de bogata – de la truse de cusut, seturi de colorat/desenat, seturi de modelaj, pana la picturi pe numere, origami si krafturi din hartie.

Afla totul de pe https://rasedecaini.ro/ despre patrupedul tau de acasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *