Daca aveti de gand sa porniti o afacere familiala si sa va deschideti un mini-market, atunci trebuie neaparat sa achizitionati si o casa de marcat. Conform prevederilor articolului 1, alineatul 1 din OUG 28/1999, casele de marcat sunt obligatorii pentru activitatea de comert cu amanuntul. In cazul in care va intrebati ce este aceea o casa de marcat, va voi prezenta in continuare cateva informatii in ceea ce priveste  utilitatea si functionalitatile unei case de marcat.

Ce sunt casele de marcat?

Inainte de a discuta despre caracteristicile caselor de marcat, sa vedem mai intai ce sunt acestea si cum au aparut. O casa de marcat este un dispozitiv electronic care va ajuta sa calculati si sa inregistrati tranzactiile pe care le efectuati in urma vanzarilor. Principalul avantaj al acestora este ca va ajuta foarte mult in gestionarea operatiunilor cu amanuntul.

Casele de marcat au fost inventate de un american pe nume James Ritty undeva prin anii 1870 care. Acesta era patronul unei cafenele, care desi avea foarte multi clieti, inregistra zilnic pierderi. Singura explicatie a lui James Ritty era ca angajatii sai nu raportau toate vanzarile efectuate si isi pastrau o parte din bani. Pentru a putea vedea exact care era situatia, James Ritty a creat in 1879 un aparat care sa tina evidenta tuturor cheltuielilor. Apoi, un an mai tarziu, in 1880, a patentat produsul si si-a deschis o firma care se ocupa cu producerea si comercializarea caselor de marcat.

Obligatiile agentilor economici

Ca si agent economic, aveti mai multe obligatii pe care trebuie sa le indepliniti:

– Casa de marcat fiscala trebuie folosita in fiecare unitate detinuta, alaturi de cantare electronice care sunt de asemenea necesare, in cele mai multe cazuri

– Casa de marcat trebuie fiscalizata inainte de a incepe lucrul, daca nu ati fiscalizat nu puteti incepe activitatea de lucru

– Prezentati o declaratie de instalare eliberata de unitatea de service

– In casa de marcat trebuie sa programati toate denumirile si serviciile

– Raportul de golire trebuie emis la sfarsitul fiecarei zi

– Lunar trebuie sa depuneti un raport fiscal la Administratia Financiara pentru vanzarile totale pe luna

– Textul “Va rugam solicitati si pastrati bonul fiscal” trebuie afisat mereu

– Rola martor trebuie pastrata pentru ca inscrisul sa poata fi citit

– Unitatea de service trebuie anuntata prin fax daca apar probleme cu casa de marcat

Deocamdata cam atat despre casele de marcat. Intr-un articol viitor va voi prezenta caracteristicile tenhice ale unei case de marcat, precum si alte caracteristici functionale.

Afla totul de pe https://rasedecaini.ro/ despre patrupedul tau de acasa.