Ce metale pot fi reciclate?
Produsele confectionate din metal sunt prezente in viata noastra de zi cu zi: telefoanele mobile, conservele de mancare, electrocasnicele sunt doar cateva dintre obiectele pe care le utilizam mai frecvent decat ne-am fi inchipuit. Sunt atat de prezente si utilizate incat avem tendinta de a uita ca la un moment dat va trebui sa le reciclam. Milioane de tone de deseuri feroase sunt aruncate anual in Romania, lucru destul de ingrijorator pentru mediul inconjurator. Din fericire, companiile de inchiriere container moloz sunt prezente la datorie pentru a colecta si transporta deseurile la centrele destinate reciclarii.
In functie de caracteristicile lor, metalele se disting in doua mari categorii: cele neferoase si cele feroase. Prima categorie includ metale care contin putin sau chiar deloc fier. Astfel, putem enumera cateva dintre cele mai cunoscute metale:
- Plumbul: in trecut a fost foarte folosit in sectorul auto, insa astazi este supus multor restrictrictii din cauza toxicitatii sale. Totusi, poate fi folosit intr-un mediu controlat precum in camerele de expunere pentru protectia razelor X sau chiar in industria producerii de energie.
- Aluminiul: al doilea cel mai folosit metal in companiile auto, industriale, de constructii sau aeronautice. In principal, se regaseste in forma de aliaj si este regasit in bucatariile fiecaruia dintre noi.
- Argintul: este recunoscut ca un material aproape indestructibil, cu o valoare mare. Datorita valorii sale este folosit pentru realizarea bijuteriilor si a electrocasnicelor.
- Aurul: unul dintre cele mai vechi metale pretioase, dar si unul dintre cele mai rare, aurul este folosit ca o referinta monetara, dar se regaseste si in bijuterii si produse electronice.
Cea de a doua categorie de metale, cele feroase, sunt compuse in principal din:
- Fier: cel mai comun metal din lume, iar abundenta lui il face si cel mai ieftin. Cu toate acestea, utilizarea lui este limitata la sudarea pe materiale inoxidabile si este asociat cu alte metale.
- Fonta: un material care incalzit poate produce alte piese mai mult sau mai putin complexe.
- Otelul: contine carbon, iar adaugarea altor aliaje ii pot schimba proprietatile.
In principal, majoritatea metalelor pot fi reciclate, insa, la scara larga, aluminiul si otelul sunt vizate, in primul rand. Datorita utilizarii in cantitati mari, companiile de reciclare au dezvoltat infrastructuri speciale pentru manevrarea acestora. In plus, companiile de inchiriere container moloz sunt potrivite pentru colectarea si transportarea deseurilor catre centrele de sortare tocmai pentru a permite eliminarea corecta a materialelor enumerate mai sus.