Ce sunt acatistele si ce trebuie sa cuprinda

0
acatiste

Desi putini dintre noi ne putem numi ceea ce inseamna crestin adevarat nu evitam insa a intra in biserici pentru a aprinde lumanari, pentru a ne inchina la icoane sau pentru a da acatiste. De asemenea obisnuim sa mergem cu coliva atunci cand avem praznic de cununie sau un sfant in familie si fie o facem acasa sau dam comenzi coliva la cofetariile de cartier. (vezi coliva bucuresti si numar de contact pentru comenzi).

acatisteFoarte multi credinciosi nu inteleg intotdeauna la ce se refera cuvantul Acatist, confundandu-l de multe ori cu pomelnicele cu cereri speciale pe care ei le alcatuiesc, in functie de nevoile vietii lor personale.

Acatistul face referire la slujba liturgica alcatuita de Biserica aducandu-i unui sfant lauda pentru viata sa minunata si pentru minunile pe care le lucreaza in viata credinciosilor. Slujba Acatistului unui sfant se citeste de fie dimineata, inaintea savarsirii Sfintei Liturghii, fie seara, dupa slujba Vecerniei. In timpul slujbei Acatistului se sta in picioare sau in genunchi, aratand prin aceasta evlavia, dragostea si rugaciunea fata de sfantul pe care-l praznuim.

Unii credinciosi numesc Acatiste si pomelnicele speciale pe care ei le trimit la Sfantul Altar, pentru a fi citite dupa slujba Acatistului. In aceste pomelnice ei scriu atat numele lor, cat si multe dintre problemele cu care se confrunta. Pomelnicele isi au rostul si importanta lor, ele fiind citite fie in taina, fie cu voce tare de catre preot. Biserica face rugaciuni si cereri pentru toti oamenii si pentru toate trebuintele vietii credinciosilor ei. Daca exista situatii sau nevoi speciale in viata credinciosilor, ele pot fi trecute in pomelnicul personal trimis la Sfantul Altar, insa aceste probleme cu care credinciosul se confrunta vor fi citite in taina de catre preot.

Vezi si:  Iata tot ce trebuie sa stii despre layering, secretul de frumusete al japonezelor

Acatistul se refera in primul rand la o slujba speciala pentru cinstirea Mantuitorului Hristos, a Maicii Domnului sau a unui sfant, iar pomelnicele sunt acelea in care sunt insirate toate nevoile si trebuintele vietii noastre personale.

Multe persoane nu stiu cum se scrie un acatist, iar acest lucru nu este deloc complicat. Iata ce trebuie sa cuprinda un acatist.

In primul rand, acatistul trebuie sa fie datat. Data se trece, de obicei, in coltul din dreapta sus. La mijlocul paginii, vei scrie “Acatist” si in continuare vei specifica numarul de zile pentru care vrei sa ti se citeasca acatistul (7 zile, 10 zile, 30 de zile, 40 de zile etc). Imediat dedesubt vei preciza pentru cine dai acatistul – pentru vii sau pentru morti.

In cuprinsul acatistului, fie ca este pentru vii sau pentru morti, se vor enumera unele sub altele prenumele persoanelor pentru care doresti ca preotul sa faca rugaciune. Pe acatist prenumele trebuie trecute intr-o anumita ordine si mai exact:

 • Preotul care te-a botezat
 • Preotul care te-a cununat
 • Preotul care iti este duhovnic
 • Nasii de botez
 • Nasii de cununie
 • Parintii si fratii
 • Socrii si cumnatii
 • Tu, sotul si copiii
 • Finii de cununie
 • Finii de botez
 • Bunici, unchi, matuse, verisori etc.
 • Prieteni

Aceasta ordine nu este obligatorie, dar rostul ei este acela de a acorda o anumita importanta acelor persoane care au contribuit la formarea noastra spirituala.

In partea de final a acatistului pentru vii, vei preciza pentru ce anume te rogi, folosind formula: “Multumim Domnului pentru toate cele daruite si ne rugam pentru…”, formula care va fi completata de fiecare cu dorintele si nevoile pe care le are. Acatistul pentru morti se incheie cu urmatoarea formula: “Cu tot neamul lor cel adormit”. Ultimul cuvant care apare pe ambele acatiste este “Amin”.

Vezi si:  Despre consumator si atitudinile acestuia

In general fiecare persoana care merge la biserica fie si pentru o scurta rugaciune, da si acatist care fie se inmaneaza direct preotului, sau se va lasa intr-o cutie pe care scrie Acatiste, unde trebuie lasat pomelnicul. Nu se detaliaza in dreptul fiecarui nume cererea specifica pentru acea persoana. Este important este sa nu cerem lui Dumnezeu, prin pomelnic, razbunare, sa nu blestemam si sa nu dorim raul nimanui. Dimpotriva, pe pomelnic trbuie trecuti nu doar pe cei iubiti ai nostri, ci si pe cei care ne urasc, binecuvantandu-i pe toti dupa cuvantul Mantuitorului. La inceputul slujbei acatistului, preotul va lua toate pomelnicele din cutie, impreuna cu pomelnicele care i-au fost inmanate personal si le va citi, de regula cu voce tare, la ectenie. Preotul va rosti numai prenumele celor pomeniti, nu si cererea precisa scrisa in dreptul lor. Aceasta va fi parcursa de preot cu privirea si gandul, rezolvarea fiind deja incredintata lui Dumnezeu din momentul in care acatistul a fost scris.

Afla totul de pe https://rasedecaini.ro/ despre patrupedul tau de acasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *