Cum se lupta Romania cu reciclarea deseurilor pe baza de mercur
Putini stiu ca mercurul este unul dintre cele mai toxice metale, mai ales daca acesta se infiltreaza in panza freatica si se amesteca cu apa potabila din adancuri.
Din pacate, Romania nu sta foarte bine la capitolul reciclare deseuri si echipamente de iluminat pe baza de mercur.
Cu toate acestea, in conditiile in care mentalitatea romanului din multe localitati a ramas pe sistemul ,,lasa ca pot sa arunc gunoiul pe garla’’, Recolamp a reusit in ultimii zece ani sa colecteze aproape 4.000 de tone de deseuri.
Cand vine vorba de reciclare, pana acum Capitala ocupa primul loc, la nivel national, in topul colectarii deseurilor de surse de lumina (becuri si neoane), urmat de judetele Timis, Cluj, Arad si Brasov.
La polul opus se afla judetele Caras – Severin, Bistrita – Nasaud, Giurgiu, Botosani si Mehedinti.
“In ceea ce privesc deseurile care au ca sursa echipamente de iluminat uzate si alte corpuri de iluminat nefunctionale, stricate sau arse, Recolamp pune la dispozitia generatorilor de deseuri in mod gratuit (companii de stat, companii publice, companii private, micro-intreprinderi, institutii guvernamentale) recicipiente de colectare, consultanta si mentenanta acelor deseuri.
In plus se asigura gratuit ridicarea acelor deseuri, transportul lor pana la unitatea de triere, depozitarea lor in spatii special amenajate si trimiterea lor catre fabrica de reciclare. Din pacate, lucrurile merg foarte lent si nu din cauza noastra ci din lipsa de interes si bunavointa.
Avem institutii publice prin tara si in Capitala unde am lasat cutii de colectare si, desi in unele locuri au trecut si 3-4 ani de cand le-am lasat nici pana astazi nu ne-au sunat sa colectam deseurile.
Si, din pacate, aceste situatii nu sunt singulare. Suntem pe ultimul loc in Europa la capitolul reciclare”, a precizat un reprezentant Recolamp.
Orase de top unde se face becurile cu mercur sunt reciclate responsabil
La inceputul acestor randuri am vorbit despre un top al oraselor din Romania. Realizarea acelui top a tinut cont de numarul de puncte de colectare asezate pe raza judetului respectiv, dezvoltarea industriala a zonei si rata de consum a produselor de iluminat. Ceea ce e paradoxal e faptul ca desi exista Legea 211/2011 care prevede amenzi de pana la 40.000 de lei pentru cei care arunca echipamente care contin mercur la tomberon, putini sunt cei care tin cont de aceasta lege.