Doua feluri de a privi banii
Cand vine vorba de bani, reteta e relativ simpla: invatam pentru a ne gasi o slujba (cat mai buna cu putinta) pentru care sa trudim toata viata in schimbul unui salariu lunar, corect? Gresit! Desi aceasta este calea pe care o urmeaza peste 90% din populatie, nu este deloc singura varianta si nici pe departe cea mai profitabila relatie intre individ si bani. Daca ne gandim putin vedem ca in urma cu ceva timp doar foarte putini munceau ca salariati, restul activau in cadrul unei economii naturale in care bunurile erau in general produse in propria gospodarie.
In realitate exista o multime de alternative la venitul obtinut de pe urma unui job, de la munca la domiciliu pana la investitii si afaceri de tot felul.
Inainte de era industriala oamenii se imparteau in general in tarani producatori de bunuri agricole, mestesugari, negustori, nobili si o categorie subtire de salariati aflati in slujba anumitor entitati. Era industriala a schimbat dramatic lucrurile si a facut ca marea majoritate sa devina salariati si sa munceasca pentru bani luna de luna. O slujba bine platita ofera o oarecare stabilitate, siguranta si mai putin risc dar in schimb cere timp si sacrificarea celor mai frumosi ani din viata, sacrificarea viselor si a libertatii individuale.
Cati oameni cunoasteti care s-au imbogatit de pe urma statutului de salariat? Doar cateva vedete si sportivi de performanta, majoritatea celor bogati si-au obtinut banii cu totul altfel decat de pe urma unui stat de plata. Adevarul e ca intre oamenii bogati si restul, exista o diferenta nu doar sub aspect material cat mai ales una de mentalitate, desi cei mai multi nu ii dau importanta si au impresia ca totul se rezuma la bani, in realitate totul se rezuma la modul diferit in care cei bogati privesc relatia cu banii in special si lumea in general.
Multi cad in capcana creditelor, isi cumpara un televizor mare, un apartament nou sau o masina performanta, din dorinta de a trai precum cei bogati. In schimb se aleg pe langa aceste bunuri cu o groaza de datorii care de multe ori ii sugruma si chiar ii aduc la sapa de lemn. Vi se pare ca o astfel de viata aduce cu viata pe care o duc cei bogati? Dimpotriva, este exact opusul.
Pe cand cei bogati au grija sa isi cumpere intai noi surse de venit care sa le poata sustine mai tarziu un stil de viata de lux, ceilalti incep prin a-si cumpara un lux pe care nu si-l permit sfarsind sa munceasca pentru a plati datoriile, pentru a plati costurile de intretinere ale bunurilor pe care si le-au luat pe datorie, in fine, pentru a plati pe oricine altcineva, mai putin pe ei insisi.
Cei bogati cheltuie altfel si munceasc altfel, de asemeni ei vad banii ca pe niste seminte care trebuie puse la incoltit pentru a produce la randul lor alte seminte si a se inmulti, in timp ce majoritatea lucreaza pentru bani, o mica minoritate din populatie, minoritatea bogata, pune banii sa munceasca pentru ea.
Multi deprind aceasta atitudine si aceste “secrete” despre bani in mod natural, in familie, de la parinti, bunici sau chiar din experienta, invatand din propriile greseli. Partea buna este ca acum, in zilele noastre, informatia circula repede, aproape orice se poate invata, chiar si secretele celor bogati si puternici. Se pot deprinde calitatile de lider, strategii de preluare a controlului asupra finantelor personale, tehnici de investitii si multe altele, este de ajuns sa aruncati o privire pentru pachetul Alchimist 21 pentru a va face o idee despre avantajele pe care le poate aduce “era informatiei” pentru oricare dintre noi.
Chiar daca banii nu sunt cel mai importat lucru din lume (in ciuda parerii unora), vrem, nu vrem, cu totii avem de a face cu ei si cu problemele pe care le pot genera. Totul este sa stim cum sa ne raportam la ei si sa-i facem sa lucreze pentru noi, sa ii folosim ca pe o unealta, si nu invers, sa devenim sclavii lor.