Anii de educatie pot afecta comportamentul de baut si riscul de dependenta de alcool
Consumul de alcool este un factor de risc major pentru deces si dizabilitate la nivel mondial. Identificarea factorilor asociati cu cat de des, cu cat de mult si cu ce beau oamenii poate fi importanta pentru dezvoltarea si imbunatatirea strategiilor de interventie si tratament. Studiile anterioare au sugerat ca studentii ar putea influenta consumul de baut, dar cu rezultate contradictorii.
Pentru a evalua efectele posibile ale nivelului educational asupra comportamentelor consumului de alcool si dependentei de alcool, o echipa de cercetatori de la Institutele Nationale de Sanatate din SUA a utilizat doua metode statistice aleatorizarii ale Mendelian. Autorii au utilizat datele genetice generate de consortiile internationale de genomica si au examinat un set de 53 de variante genetice asociate anterior cu diferentele de realizare educationala si legaturile lor cu anumite comportamente de consum de alcool. Ei au testat care dintre cele 53 de variante asociate cu atingerea educationala intr-un studiu au fost prezente in ADN-ul persoanelor care au raportat diferite comportamente de consum de alcool in celalalt studiu.
Dr. Falk Lohoff, autorul corespunzator, a spus: „Folosind date de la un numar de aproximativ 780.000 de participanti la studiu, am constatat ca variantele genetice asociate cu un plus de 3,61 ani de scolarizare au fost asociate cu un risc redus de aproximativ 50% de dependenta de alcool. Variantele genetice asociate cu atingerea educationala au afectat, de asemenea, modelul consumului de alcool si tipul de bauturi alcoolice consumate de oameni. ”
Autorii au aratat ca variantele genetice asociate cu obtinerea unui nivel de invatamant superior nu au fost asociate cu cantitatea totala de alcool pe care oamenii au baut-o intr-o saptamana, ci cu o frecventa redusa de baut cu extrem (consumand sase sau mai multe unitati de alcool pe sesiune), frecventa pierderii de memorie. Datorita bauturii, bauturilor totale consumate pe zi de baut si aportului saptamanal de bauturi spirtoase distilate, bere si cidru. Asocierea cu a bea mai putine bauturi spirtoase a fost mai accentuata la femei decat la barbati, in timp ce scaderea berii medii saptamanale plus aportul de cidru a fost mai pronuntat la barbati decat la femei.