|

Lucrurile uimitoare pe care educatia Montessori ne invata cu privire la copiii de 3-6 ani

Un copil de mai putin de 6 ani poate oare sa aprinda o lumanare fara sa se arda? Sau poate sa se concentreze cateva ore doar transferand orez dintr-un loc in altul?

Da. Pedagogia Montessori, foarte in voga in ultima vreme, este cea care te va face sa iti schimbi toate parerile cu privire la educatia copiilor de 3-6 ani. Cum at fi sa te inspiri din aceasta educatie sau pedagogie pentru a-ti intelege mai bine copilul?

Pedagogia Montessori este una a stimei de sine ai a autonomiei, fiind foarte populara sau cunoscuta datorita faptului ca respecta ritmul si nevoile unui copil, acordandu-i in acelasi timp cea mai mare libertate.

Si chiar daca aceasta metoda a fost elaborata la inceputul secolului XX, anumit intuitii ale Mariei Montessori sunt confirmate si in zilele noastre de catre neurostiinta. Principii minunate care te vor face sa schimbi tot ceea ce crezi despre copii.

Un copil poate sa ramana concentrat pentru mai multa vreme. Inainte de varsta de 6 ani, citim cel mai adesea, ca un copil nu poate sa ramana concentrat mai mult de 10-20 de minute. Dar un copil care face activitati Montessori, de transfer de exemplu, poate sa ramana asezat si sa faca aceeasi activitate mai mult timp.  O concentrare care nu ar trebui sa fie intrerupta chiar daca adultul vrea sa ajute sau sa incurajeze. Deci atunci cand un copil alege o activitate care ii hraneste nevoia de dezvoltare, acesta este capabil sa lucreze mai mult la ea. Miscarea este secretul pentru a capta atentia.

Nu trebuie sa il incurajezi prea mult. Entuziasmati de achizitiile copiilor, parintii au tendinta de a se extazia in fata lor si de a-l incuraja. Dar Maria Montessori este de parere ca un copil nu are nevoie de incurajare sau de pedeapsa, ci doar de nevoia de a se adapta, de a dezvolta sau construi si de a fi iubit de cei din jurul sau. Sa nu uitam ca un copil are o motivatie intrinseca.

Un copil poate sa foloseasca obiecte ascutite fara sa se raneasca. Asta deoarece un copil are o multime de alte ocazii de a se rani, fara sa foloseasca cutitul. Si daca il vei in ivata la ce se foloseste, riscurile sunt si mai scazute.

Comentarii oprite

Vrei articole publicitare pe acest site?

Esti pasionat de unul sau mai multe sporturi? Afla de pe www.stirisportive.ro ce se intampla in cele mai mari competitii sportive din lume.

Recently Commented

  • casandra: si unde se fac operatiile acestea? ma intereseaz un doctor care sa aiba timp sa-mi explice pe larg si cu...
  • Dan: recomand, foarte seriosi si punctuali ! pretul a ramas cel stabilit telefonic, ma asteptam ca acesta sa creasca...
  • Seco: – am cumparat de la ei si sunt ok – am iesit mult mai ieftin decat daca faceam reparatia cu tot cu...
  • Cristian: Cu acest serviciu de gazduire a sediului social nu mai exista practic nici o piedica in infiintarea unei...
  • diana: Si eu sunt de acord ac trebuie sa tii cont de pasiunile lui, dar daca e iubitor de vin, nu -i lua o sticla de...