Rolul profesorului coordonator in scrierea licentei
In mod normal, pe parcursul celor 6 luni ce reprezinta durata medie dedicata scrierii unei lucrari de licenta (in cazul celor care nu aleg varianta de a comanda o licenta), de la stadiul de cercetare pana la momentul sustinerii, profesorul coordonator ar trebui sa fie aliatul numarul unu al studentului. Din nefericire, situatia din universitatile din Romania nu este intotdeauna aceasta, motiv pentru care multi studenti se simt pierduti in fata unei astfel de provocari si nevoiti sa apeleze la servicii de licenta la comanda.
Unul dintre motivele principale pentru care relatia dintre profesor coordonator si student nu este aceea care ar trebui sa fie in mod normal, este lipsa de informatie. Putini studenti sunt informati in ceea ce priveste obligatiile pe care un profesor si le ia atunci cand accepta rolul de coordonator pentru o lucrare de licenta, si putini profesori sunt constienti de propriile obligatii.
In primul rand, relatia dintre un profesor coordonator si student trebuie sa fie una bazata pe comunicare. Coordonatorul este persoana la care studentul poate merge cu intrebari, nelamuriri sau chiar in momentele de nesiguranta. Fara ajutorul acestora este extrem de greu pentru un student sa redacteze o lucrare de licenta de calitatea celor ce pot fi obtinute prin serviciile de comanda a acestora gata facute.
Rolul profesorului coordonator incepe chiar dupa momentul alegerii subiectului lucrarii, daca nu chiar putin inainte. Acesta ajuta studentul sa faca o analiza cat se poate de obiectiva a subiectului ales si sa realizeze daca este intr-adevar indeajuns de familiar si pasionat de subiectul ales pentru a putea scrie cele 40-50 de pagini ale lucrarii de licenta. Dedicatia si pasiunea pentru subiectul ales sunt ingredientele principale pentru orice lucrare de licenta. In scopul stabilirii unui subiect potrivit pentru fiecare student, acestia pot purta discutii pe tema respectiva cu profesorii coordonatori.
Profesorul coordonator este de asemenea acela care ajuta in perioada de cercetare, oferind materiale sau indrumari catre materiale necesare studentului. Partea de cercetare este, in general, o parte de munca solitara si multe ore petrecute in biblioteci. Odata ce partea de redactare a lucrarii de licenta a inceput, studentului trebuie sa i se ofere ocazia de a se intalni periodic cu profesorul coordonator pentru a prezenta progresul si a primi critici constructive, dar si posibilitatea de a clarifica anumite nelamuriri.
Desi exista destui studenti ce trebuie sa echilibreze viata de familie cu serviciul si facultatea, iar lipsa de timp devine o problema presanta si motivul principal pentru care multi apeleaza la licenta la comanda, nu exista absolut nici o scuza pentru cei care nu sunt prezenti la intalnirile cu profesorul coordonator. Profesorii au programe cel putin la fel de incarcate iar una din obligatiile studentului pentru ca aceasta colaborare sa fie una de succes este sa respecte timpul pe care profesorul coordonator il aloca.