|

Rolurile dictionarului explicativ al limbii romane in educatie

In principal un dictionar este privit ca o metoda de informare si explicare a sensului unor termen. Este o lucrare lexicografica ce cuprinda o parte semnificativa din termenii si expresiile unei limbi
Intr-un dictionar se gasesc definitiile si sensul unor cuvinte impreuna cu modul in care se pronunta, sinonime, antonime, etimologie si alte informatii.

Dictionarele obisnuiau sa fie intalnite in principal sub forma de carte tiparita, dar apar tot mai des sub forma electronica sau prin intermediul calculatorului sub forma de dictionare online.

Folosirea frecventa a dictionarului aduce utilizatorului beneficii pe mai multe planuri.

Rolul explicativ al unui dictionar

Rolul explicativ este rolul principal al unui dictionar. Explicatiile se fac cu ajutorul unor definitii, indicatii privind originea termenilor, diferitele forme, intelesuri si expresii din care cuvantul poate face parte.

Exista dictionare de antonime, sinonime, tehnice, etimologice, ortografice, de regionalisme, de expresii, dictionare de rime si multe altele. Anumite editii de dictionare ofera seturi de informatii in domeniul stiintei si culturii cu aspect enciclopedic, explicatii a termenilor medicinali, geografici sau literari. Un dictionar online cuprinde, in general, toate aceste tipuri de dictionare.

Rolul dictionarului in imbunatatirea, completarea si imbogatirea vocabularului

Lingvistii de pretutindeni au ajuns la consensul ca imbogatirea vocabularului cu ajutorul unui dictionar este una dintre cele mai populare si eficiente metode atat pentru adulti cat si pentru copii.

Ori de cate ori se intalneste un termen necunoscut este indicata consultarea unui dictionar explicativ, chiar daca sensul este inteles partial din context. Cuvintele nou invatate trebuie repetate cat mai des pentru o memorare si intelegere cat mai buna si pentru a capata control fonetic.

Rolul dictionarului in dezvoltarea imaginatiei copiilor

Modurile libere de exprimare ii ajuta pe copii sa isi dezvolte creativitatea si imaginatia. Exista variante de DEX special concepute pentru cei mici, cu ilustratii interactive, rime, versuri si personaje viu colorate pentru a le mentine interesul. Prin imbunatatirea abilitatilor de exprimare si comunicare cei mici se integreaza mult mai bine in colectiv, au rezultate mai bune in ceea ce priveste studiile si devin adulti care se integreaza mult mai usor in societate.

Copiii asimileaza cunostinte si informatii intr-un ritm mult mai rapid decat adultii iar acest lucru nu trebuie trecut cu vederea. Daca sunt incurajati si ajutati de mici sa dezvolte un interes catre cultura si educare prin carte, vor deveni adulti cu o viziune mult mai larga si deschisa asupra lumii.

Da click pe acest link sa vezi termenii juridici ce trebuie sa ii cunosti inainte de apelarea la un avocat.

Comentarii oprite

Vrei articole publicitare pe acest site?

Esti pasionat de unul sau mai multe sporturi? Afla de pe www.stirisportive.ro ce se intampla in cele mai mari competitii sportive din lume.

Recently Commented

  • casandra: si unde se fac operatiile acestea? ma intereseaz un doctor care sa aiba timp sa-mi explice pe larg si cu...
  • Dan: recomand, foarte seriosi si punctuali ! pretul a ramas cel stabilit telefonic, ma asteptam ca acesta sa creasca...
  • Seco: – am cumparat de la ei si sunt ok – am iesit mult mai ieftin decat daca faceam reparatia cu tot cu...
  • Cristian: Cu acest serviciu de gazduire a sediului social nu mai exista practic nici o piedica in infiintarea unei...
  • diana: Si eu sunt de acord ac trebuie sa tii cont de pasiunile lui, dar daca e iubitor de vin, nu -i lua o sticla de...