Tehnica de invatare pentru examene cu “mind mapping”

0
1

Inainte de examen mai ai inca multe capitole de parcurs? Cu o zi sau doua inainte de examen ai impresia ca nu mai stii nimic si ca totul ti se invarte in cap? Nu intra inca in panica. Metoda numita « mind mapping » iti poate veni in ajutor.

Metoda numita « mind mapping » este o metoda ptin care iti poti prezenta ideile sub o forma sintetica, cu ajutorul unor cuvinte cheie si ale unor desene si culori.

1Realizarea unei “mind map”, care este cunoscuta si sub numele de “harta euristica” sau “harta mentala” este simpla si intuitiva deoarece functionarea sa este extrem de apropiata de cea a creierului. In mijlocul unei foi – cu format landscape scrie-ti subiectul. Plecand de la acest punct central, scrie sub forma de ramurele si sub-ramurele toate partile mai mari sau mai mici ale cursului, cu cuvinte cheie si mici desene colorate.

Prin intermediul desenelor, a informatiilor importante scrie mai ingrosat sau cu anumite culori, cursurile pot fi memorizate mai usor. De asemenea poti memora mai usor si referate sau alte materiale pentru scoala.

Fisele cu « mind mapping » le pot inlocui pe cele pentru recapitulare. O tehnica foarte simpla si foarte eficienta. Se adapteaza tuturor formelor de inteligenta si de memorare. Unele functioneaaza mai bine prin intermediul culorilor, altele prin intermediul cuvintelor sau al desenelor. Poti deveni astfel extrem de activ fata de cursurile tale. Vei avea si mai multa incredere in tine si cu cateva zile sau doar cu o zi inainte de examen, increderea poate fi cel mai bun aliat al tau.

Vezi si:  Cateva greseli facute de parinti in prima zi de scoala

Dar de ce este o metoda atat de buna? Deoarece este una din rarele metode care reconciliaza cele doua emisfere cerebrale si care solicita atatea simturi in acelasi timp. Cu structura sa sub forma de arbore, culorile, imaginile si dispunerea spatiala, aceasta incurajeaza utilizarea canalului vizual-spatial.

Datorita folosirii si unor cuvinte cheie, unor asocieri si relatii intre concepte, tehnica mind mappingului se foloseste si de canalul auditiv si de inteligenta verbala. Atunci cand desenezi o harta sau cand urmaresti ramuricile cu degetele te folosesti si de memoria ta corporala.

Mind mappingul se foloseste si de principalul mod de functionare al creierului nostru- asocierea. Asociem fara incetare emotii si amintiri, evenimente intre ele, etc. Memoria noastra functioneaza deci prin asocieri. Aceasta creeaza intre noile notiuni si intre cele care au fost deja asimilate. Astfel iti vei construi cultura si ceea ce stii –legand ce este nou de vechi.

Aceasta tehnica de invatare iti stimuleaza si capacitatea de sinteza prin vederea sa globala. Stimuleaza si facultatea de analiza, prin detaliile sale, prin diferitele parti ale structurii sale si legaturile intre diferitele parti ale hartii.

Prin folosirea unei structuri care este foarte ierarhizata si foarte marcata, dar si a unor cuvinte cheie,  se stimuleaza creierul stang, cel rational al cifrelor si a logicii.

Prin folosirea de culori, de desene se solicita partea dreapta a creierului cea a intuitiei, a sensibilitatii, a emotiei si a simtului estetic. Folosind toate aceste proprietati mind mapping este un instrument foarte puternic pentru intelegere si memorare.

Poti studia online materiale pentru facultate sau liceu accesand cea mai mare biblioteca online de documente din Romania – GRADUO.ro

Vezi si:  Limba engleza pentru elevii de clasa a IV-a
Afla totul de pe https://rasedecaini.ro/ despre patrupedul tau de acasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *