Proiect de lege: Sarbatorile care pica in weekend acordate in urmatoarea zile lucratoare

0
advertoriale

Unul dintre beneficiile pe care angajatorii si legile din toata lumea le ofera angajatilor este reprezentat de un anumit numar de zile libere pe an, care este diferit de la o tara la alta. In aceste zile, care sunt de importanta nationala sau internationala, angajatii nu trebuie sa mearga la serviciu sau, daca merg, trebuie sa primeasca, ulterior, o compensatie sub forma de bani sau de zi libera oferita cu alt prilej la cerere. Un proiect de lege care vine in sprijinul angajatilor sustine ca, daca zilele libere legale cad sambata sau duminica, acestea sa fie acordate in prima zi lucratoare care urmeaza.

advertorialeCand zilele libere legale pica in weekend, angajatii pierd, practic, avantajul de a sta acasa in timpul saptamanii, De exemplu, in Romania, in anul 2019, din totalul de 15 zile libere prevazute de lege, 5 cad in zilele de sambata si duminica. Chiar urmatoarele zile libere pe care angajatii romanii le au, si anume Ziua Sfantului Andrei, sarbatorita la 30 noiembrie, si Ziua Nationala, sarbatorita la 1 decembrie, vor cadea in weekend. Astfel, romanii nu se vor putea bucura de un weekend prelungit cu ocazia acestor zile.

Exista, insa, tari in care legea a stabilit ca, daca o zi libera legala cade in zi de weekend, aceasta sa fie acordata automat in urmatoarea zi lucratoare. Concret, cum 1 decembrie va fi duminica, zi deja libera, angajatii sa primeasca liber luni, pentru a nu pierde ziua libera legala. Printre tarile in care functioneaza o astfel de lege se numara Canada, Columbia si Luxemburg. In Romania nu se intampla, in prezent, acest lucru, desi cu siguranta toti angajatii ar fi incantati de o astfel de prevedere. Totusi, exista o initiativa in acest sens, care vrea ca lucrurile sa se schimbe in avantajul angajatilor.

Vezi si:  4 lucruri neasteptate care iti pot declansa anxietatea

Un proiect ce are ca scop modificarea Codului Muncii a fost depus de unul dintre deputatii romani, acesta prevazand ca romanii sa beneficieze in urmatoarea zi lucratoare de ziua libera legala care pica in weekend. Altfel spus, daca o astfel de lege s-ar implementa, am putea sta acasa pe 2 si 3 decembrie anul acesta, adica luni si marti, avand in vedere ca 30 noiembrie si 1 decembrie – zile libere legale – vor cadea sambata si duminica.

Din pacate, proiectul, care a fost depus in 2016, nu a fost aprobat, insa acest lucru nu exclude posibilitatea reluarii lui pe viitor, pentru ca angajatii romani sa se poata bucura intr-o masura cat mai mare de drepturile pe care le au.

Afla totul de pe https://rasedecaini.ro/ despre patrupedul tau de acasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *