Presa tiparita moare. Se va intampla acelasi lucru si cu cartile?

0

In conditiile in care mai toate publicatiile serioase si-au redus drastic numarul de ziare publicate zilnic, nu din vina lor, ci mai degraba pe fondul imposibilitatii de a vinde ziare unui public avid de scandal si de mondenitati, sa fie acesta si sfarsitul cartilor. Statistic vorbind, singurul motiv pentru care unii oameni mai cumpara ziare e faptul ca acestea sunt insotite de carti relativ ieftine, sau cel putin, mai ieftine decat in magazin.

Chiar si asa, totusi, exista un precedent periculor, dar despre asta vom vorbi mai tarziu. Una dintre explicatiile pentru faptul ca oamenii nu mai cumpara ziare e tocmai ca multe dintre ele sunt comandate politic, iar articolele improasca gratuit cu noroi. Cum cartile nu au fost niciodata punctul forte al romanilor si satuli de a citi articole cu tente tot mai apropiate de cele ale unor partide politice aflate la putere, multi dintre ei s-au refugiat in mediul online (unde, surpriza, au intalnit aceleasi personaje si aceleasi opinii comandate), o buna parte a ajuns sa frecventeze cartile de mondenitati, iar ceilalti, cu mult-mult mai putini, si-au gasit refugiul in carti.

Ce-i drept, sunt multe librarii online care vand carti ieftine in formate diferite in care preturile pentru o carte incep de la 7-8 lei. Totusi, titlurile cu adevarat bune si cartile de specialitate au preturi ce ajung si pana la 500 de lei, deci la sume care adeseori depasesc posibilitatile financiare.  Astfel, daca presa tiparita este in moarte clinica, sa fie acesta si sfarsitul cartilor? Cel mai probabil, nu! Indiferent de ce audienta au publicatiile de scandal, inca mai  exista oameni cu capul pe umeri, pe care-i intereseaza propria lor dezvoltare personala si nu ultimele patanii ale unor personaje din showbiz sau care apar pe la fel de fel de publicatii.

Vezi si:  Servicii funerare bucurestene pentru o inmormantare demna

Ramane de vazut daca numarul lor este destul de mare pentru ca editurile sa-si justifice cheltuielile cu imprimarea sau nu.

Afla totul de pe https://rasedecaini.ro/ despre patrupedul tau de acasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *