|

Ar trebui sa tii un regim fara lactina?

Dupa nebunia creata in jurul unei alimentatii fara gluten sau a unei alimentatii fara lactoza, oare vei incerca si tu noua tendinta, cea a unui regim fara lactina? Se pare ca este noul regim in tendinte promovat de un celebru cardiolog american in urma revelatiilor sale.

Lectina este o proteina vegetala, care dupa parerea lui Stephen Gundry este extrem de nociva pentru sanatatea digestiva sau pentru pierderea in greutate.

Unde se poate gasi lectina?

Chiar daca toate alimentele contin lectina, doar 30% din ele o contin in niveluri mai importante. Este vorba mai ales despre leguminoase sau despre cereale. Vin mai apoi produsele lactate, fructele de mare sau vegetalele din familia solanceelor precum cartofii, rosiile, vinetele sau ardeii iuti.

Absorbita in cantitati importante, lectina nu lasa vitaminele sa se absoarba asa cum trebuie. In plus, poate favoriza absorbtia de zahar si stocarea sa si afecteaza destul de tare imunitatea.

Se pare ca lectina poate sa fie eliminata. Te vei intreba cu siguranta de ce oare doctorul Stephen Gundry se focalizeaza atat de mult pe dezavantajele lectinei cand aceasta poate sa fie eliminata din alimentatie.

De exemplu, daca vei incerca sa inmoi legumele si leguminoasele si daca vei incerca sa germinezi sau sa fermentezi cerealele sau semintele, vei reusi sa o elimini. In plus, daca vei gati alimentele la o temperatura mai inalta vei reusi sa ii diminuezi activitatea.

Care sunt alimentele mai slabe in lectina?

Unele produse vegetale contin mai putina lectina decat altele. Aici intra spanacul, laptuca sau andiva, dar si conopida sau broccoli, telina, ciuperca sau cartoful dulce.

Dar se pare ca nu vei rezolva nimic daca vei elimina din alimentatie lectina. La fel ca si in cazul celorlalte regimuri « fara ». Se pare ca regimurile « fara » nu sunt justificate decat in cazul in care suferti de unele probleme de sanatate si dupa ce ai fost la un consult medical pentur a obtine aprobarea sau recomandarea unui medic. Este de ajuns daca vei manca de toate in cantitati rezonabile pentru  avea un regim echilibrat de viata.

 

Comentarii oprite

Vrei articole publicitare pe acest site?

Esti pasionat de unul sau mai multe sporturi? Afla de pe www.stirisportive.ro ce se intampla in cele mai mari competitii sportive din lume.

Recently Commented

  • casandra: si unde se fac operatiile acestea? ma intereseaz un doctor care sa aiba timp sa-mi explice pe larg si cu...
  • Dan: recomand, foarte seriosi si punctuali ! pretul a ramas cel stabilit telefonic, ma asteptam ca acesta sa creasca...
  • Seco: – am cumparat de la ei si sunt ok – am iesit mult mai ieftin decat daca faceam reparatia cu tot cu...
  • Cristian: Cu acest serviciu de gazduire a sediului social nu mai exista practic nici o piedica in infiintarea unei...
  • diana: Si eu sunt de acord ac trebuie sa tii cont de pasiunile lui, dar daca e iubitor de vin, nu -i lua o sticla de...