Cateva lucruri utile despre fobii

0

Iti este frica de zborul cu avionul, de flori, de insecte, de intuneric etc.? Inseamna ca faci parte din cei 5% dintre locuitorii Terrei care sufera de o fobie.
Orice psiholog iti poate spune ca fobia poate fi tratata, iar rezultatele depind de fiecare pacient in parte. Cele mai utilizate metode de tratament sunt sedintele de psihoterapie in care pacientul este pus imaginar sa se confrunte cu obiectul sau situatia de care se teme.
Fobia este o senzatie de frica profunda manifestata in apropierea obiectului sau a situatiei respective. Aceasta se dobandeste ca urmare a unui eveniment nedorit. Astfel, daca ai avut un eveniment nefericit in avion (turbulente datorate golurilor de aer etc) poti dobandi frica de zbor cu avionul sau daca ai ramas blocat intr-un lift poate sa apara fobia legata de frica de lifturi.
Pe langa sedintele de consiliere psihologica, fobiile pot fi tratate si cu ajutorul medicamentelor. Calmantele sau medicamentele antidepresive sunt prescrise de medicul psihiatru pentru a ameliora sau chiar elimina frica determinata de o anumita fobie.
Fobiile sunt impartite in trei categorii:
1.Agorafobia reprezinta fobia legata de spatii inchise sau aglomerate: sedinte in birouri mic, meciuri de fotbal, lift, piete aglomerate, concerte etc.
2.Fobia simpla este cea mai intalnita fobie si cuprinde frica de diverse animale: serpi, insecte, crocodili etc., teama de diverse fenomene: cutremure, tunete, fulgere etc. sau evenimente: zbor cu avionul, plimbare cu vaporul.
3.Fobia sociala reprezinta teama de activitati sociale: teama de scris, de citit, teama de vorbit, teama de a fi certat etc.
Psihologul si psihiatrul sunt persoanele la care trebuie sa apelati in cazul in care va confruntati cu o astfel de manifestare care seamana cu una dintre fobiile descrise mai sus. El va va recomanda tipul tratamentului necesar pentru a scapa de aceasta frica nejustificata.
Ca si concluzie, daca aveti simptome de acest fel, nu ezitati sa apelati la ajutor specializat pentru ca in timp o astfel de problema se poate inrautati.

Vezi si:  Reglarea Digitala a Ocluziei Dentare
Afla totul de pe https://rasedecaini.ro/ despre patrupedul tau de acasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *