Ce sunt atacurile de panica si cum se trateaza?
Atacurile de panica sunt afectiuni de natura anxioasa care, desi foarte raspandite, au avantajul ca se vindeca 100%. Complicatiile apar atunci cand nu sunt corect diagnosticate – chiar din momentul in care se produce primul atac, sau cand atacurile de panica sunt asociate cu depresia sau alte forme de anxietate. Insa, cei afectati de atac de panica pot fi optimisti, problema are rezolvare.
Cauzele atacurilor de panica
Cauzele pentru care o persoana ajunge sa se confrunte cu atacurile de panica sunt complexe. Fiecare persoana este unica si are un bagaj emotional care preseaza pe rezistenta sa. E vorba de sensibilitati emotionale si modele exagerate de comportament (de exemplu sunt persoane care se sperie cand au cosmaruri si de aici se declanseaza un atac de panica), pot sa apara factori stresanti (au de sustinut un examen si nu se simt suficient de pregatiti), au afectiuni fizice nediagnosticate sau netratate care interfereaza cu psihologia personala (probleme cardiace minore ale valvei mitrale, hipertiroidismul, hipoglicemia, incetarea brusca a unei anumite medicatii) sau au obiceiul sa consume stimulante (cofeina, energizante, droguri, alcool) a precizat Simona Jeles,
Simptomele atacurilor de panica
Atacul de panica este o experienta traumatizanta, mai ales prima oara cand efectiv nu stii ce se intampla cu tine si crezi ca e vorba de un atac de cord. Opinia este intemeiata, pentru ca simtomele pe care le ai in caz de atac de panica seamana mult cu cele in caz de atac de cord. Chiar si medicii pot fi indusi in eroare de simptomatologia similara. De obicei, diagnosticul de atac de panica este pus dupa ce orice posibilitate de afectiune cardiaca a fost eliminata. Pacientul simte ca nu mai poate respira, ca traieste un cosmar, presiune in piept, disperare, etc. Evident ca nu poti trece usor peste un astfel de moment si, nu e de mirare, ca persoanele afectate de aceasta boala dezvolta treptat frica de un nou atac de panica. Adica boala se adanceste si are neaparata nevoie de un tratament exact de urmat dupa o diagnosticare corecta.
Tratamentele
Tratamentul este unul personalizat, pentru fiecare pacient in parte poate cuprinde ceva diferit. Scopul este ca acesta sa aiba rezultate, sa recupereze pacientul din starea pe care o are. Se concepe astfel un tratament mixt care include terapia modelelor de comportament, identificarea si tratarea bolilor somatice care afecteaza pacientul si psihologia sa si medicatia corespunzatoare. De asemenea, nu este deloc de neglijat echilibrul si ordinea din viata pacientului: somnul, alimentatia, activitatile in aer liber, eliminarea factorilor de stres.
Daca te recunosti in randurile de mai sus, cere ajutor. Este o afectiune care necesita timp si pricepere si cu cat amani aceasta se complica si se adanceste.