Ce trebuie sa stim despre ceaiul verde
Din ce in ce mai multa lume afla despre calitatile “miraculoase” ale ceaiului verde si se hotarasc sa il incerce. Fie ca aleg o varianta mai slaba calitativ, fie ca il prepara intr-un mod gresit, o parte din persoanele ce il incearca renunta la el, datorita gustului amar. Ei bine, preparat corect, ceaiul verde nu este amar si s-ar putea chiar sa iti placa. Inainte de a afla cum se prepara in mod corect ceaiul verde, sa vedem de unde provine acest ceai si de ce este atat de raspandit in lume.
Ceaiul a fost folosit prima data drept doctorie, ajungand in China in secolul opt, iar in secolul 15 fiind ridicat de catre japonezi pana la o religie a estetismului – ceismul. Acesta era folosit pentru a trata aproape orice afectiune, de la dureri de cap si pana la depresii.
Ceaiul verde, la fel ca si cel negru, alb sau oolong, este obtinut din arbustul de ceai, camellia sinensis. Imediat dupa ce sunt culese, frunzele de ceai sunt uscate pentru a impiedica oxidarea. Acest proces este unul din factorii ce diferentiaza ceaiul verde de ceaiul oolong si de cel negru. Daca in cazul ceaiului oolong frunzele sunt oxidate in proportie de 15-75%, in cazul ceaiului negru acestea sunt oxidate complet.
Datoria continutului bogat de antioxidanti, vitamine si minerale, ceaiul verde lupta impotriva multor afectiuni, dintre care: cancerul, diabetul, bolile cardiovasculare, HIV, acnee etc. De asemenea, un studiu recent prezinta rezultate ce ridica mari sperante in tratarea bolii Alzheimer.
Dar cum se prepara corect ceaiul verde?
Pentru a beneficia la maxim de calitatile ceaiului verde, se recomanda sortimentele “vrac” la care puteti vedea efectiv frunzele de ceai, ce au fost rulate si uscate. De obicei, la sortimentele sub forma de plic, calitatea ceaiului este mai slaba. Doua lucruri foarte importante sunt sunt tamperatura apei si timpul de infuzie. Cand preparam ceaiul verde, apa trebuie sa aiba o temperatura de 70-80 grade Celsius, iar timpul de infuzie poate varia intre 2 si 9 minute, in functie de sortimentul de ceai si de concentratia dorita. In plus, daca ceaiul are o calitate buna, din aceleasi frunze se pot face 2-3 infuzii.
Poti gasi mai multe informatii despre ceaiul verde, si nu numai, aici.