Statisticile arata ca 12% dintre oameni sufera de o forma de depresie, chiar daca o buna parte dintre ei nu constientizeaza acest lucru. Stresul, problemele din cariera sau din viata personala, prezenta unui boli sau neimplinirea unui tel personal, sunt de regula cele mai frecvente simptome ale depresiei. Totusi, pentru ca diagnosticul de depresie sa poata fi acceptat si din punct de vedere medical, trebuie ca pacientii (asupra carora planeaza prezumtia de a fi depresivi) sa dea semne vadite de:

  1. oboseala;
  2. dispozitie depresiva enuntata in fata persoanelor cu care intra in contact;
  3. modificare nejustificata a greutatii in jurul perioadelor de criza (psihica);
  4. incapacitatea de a se concentra la activitatile/sarcinile pe care le au de facut;
  5. insomnie recurenta;
  6. acalmie asociata cu sentimente de inutilitate sau chiar unor porniri suicidale;
  7. diminuare a dorintei de a se perfectiona sau a deveni mai bun/a;
  8. tristete;

Pentru ca o persoana sa fie considerata, din punct de vedere medical, depresiva, ea trebuie sa prezinte minim 4/8 simptome pentru o perioada de minim 3 saptamani consecutive. In cazul in care nu indeplineste acest barem, se condisidera ca are probleme de moment, urmand ca in cazul in care simptomele persista, sa faca eventual un consult psihologic, care sa stabileasca exact daca pacientul respectiv sufera sau nu de depresie.

Din pacate, insa, multa lume evita sa vorbeasca deschis despre problemele lor si sa admita ca au nevoie de ajutor, lucru care pe termen lung, nu duce decat la agravarea acestei conditii medicale.

Chiar daca statisticile arata ca 12 oameni dintr-un esantion de 100 sunt depresivi, asta nu inseamna catusi de putin ca ei vor ramane asa toata viata. Din fericire, aceasta moala este tratata usor de medicina moderna si nici nu este una cu caracter permanent. Cei mai multi bolnavi se vindeca fie singuri, fie cu ajutorul prietenilor, fie sub indrumare psihologica. Totusi, ea ramane o conditie medicala importanta, mai ales ca datorita depresiei, au loc anual peste 15000 de sinucideri in intreaga lume.

Vezi si:  Din?i mai sãnãto?i, fãrã carii
Afla totul de pe https://rasedecaini.ro/ despre patrupedul tau de acasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *