Influenta somnului asupra starii de sanatate si a dispozitiei
Cercetarile au demonstrat ca aproape o treime din viata ne-o petrecem dormind. De multe ori apare intrebarea: ce este somnul? De ce este nevoie de el?
In antichitate, oamenii credeau ca somnul este un fenomen inexplicabil, trimis de zeitati celor de pe pamant. In timp, oamenii de stiinta au demonstrat ca somnul este o stare indusa de hormonul numit melatonina si este indispensabil pentru buna functionalitate a organismului.
Care este rolul melatoninei?
Melatonina este acel hormon produs de organism doar in timpul noptii care regleaza ciclul biologic de somn. Acest hormon a ajuns sa fie produs si pe care nenaturala sub forma de comprimate, pentru a fi utilizat de cei care au probleme de somn.
Este de mentionat faptul ca cei care frecventeaza des cluburile de noapte sau alte distractii pe timp de noapte, nu au suficienta melatonina in organism intrucat aceasta se distruge la lumina. Chiar si lumina telefonului sau a televizorului noaptea este contraindicata pentru un somn bun, pentru ca aceasta incurca la secretia melatoninei in organism. Iata de ce se recomanda evitarea gadgeturilor si a oricaror obiecte care emana lumina inainte de culcare.
Producerea melatoninei este foarte importanta intrucat aceasta contribuie inclusiv la fortificarea sistemului imunitar. Melatonina ajuta la inducerea unui somn bun care asigura un regim de viata sanatos si longevitate.
Nimeni nu-si doreste raul, dar se intampla ca multi sa-si incalce rau regimul de somn sau chiar sa-l neglijeze, capatand sindromuri metabolice care provoaca diabet, ateroscleroza, hipertensiune arteriala sau chiar cancer. Aceste lucruri nu apar imediat, dar in timp. De aceea, nu merita sa iti neglijezi somnul stand nopti intregi la calculator sau pe telefon.
Exista multe reguli cu privire la organizarea unui regim normal de activitate si somn, printre care o alimentatie corecta, un regim de sport la timpul potrivit, evitarea stresului, evitarea alcoolului si a cofeinei seara, achizitionarea unor lenjerii de pat de calitate etc.
In concluzie, somnul aduce doar lucruri bune organismului, lucru demonstrat de sute de cercetatori si oameni de stiinta. Tot ce faci, este sa respecti niste reguli pentru a nu te neglija.