Initiere in terapia balneoclimaterica
Se spune ca sanatatea este darul cel mai de pret. Oricat am fi de bogati, fara ea, pana si cel mai sarac om de pe lume e mai norocos decat noi.
In zilele noastre, medicina merge tot mai des pe ideea ca tratamentul cel mai bun este preventia. Totusi, dupa ani intregi petrecuti la birou, in conditii de stres, cu o viata relativ sedentara, problemele de sanatate apar inevitabil.
Durerile de coloana, problemele reumatice sau neurologice sunt doar cateva dintre afectiunile care vin in viata fiecaruia dintre noi, mai devreme sau mai tarziu. Pe de alta parte, tratamente minune care sa ne scape de neplaceri nu exista, iar tona de unguente si pastile primite de la medic doar amelioreaza, pentru o perioada scurta, starile inconfortabile. Din fericire, tot mai multi medici si oameni suferinzi pornesc azi de la premisa ca nu trebuie sa tratam doar problema, ci omul ca intreg. In aceste conditii, medicina alopata si cea homeopata isi dau adesea mana.Tratamentele balneare, atat de populare inca din antichitate, sunt astazi recomandate in cazul multor suferinte fizice si chiar psihice.
Ce inseamna terapia balneoclimaterica?
Terapia balneoclimaterica are o traditie indelungata si presupune tratarea afectiunilor fizice folosind apa sau produse naturale pe baza apa imbogatita cu diverse minerale. Din paleta de recomandari medicale specifice tratamentului balneoclimateric, amintim consumul de apa minerala, baile de apa si de vapori, masajul cu diverse tipuri de namol sau cu nisip cald. Printre procedurile cel mai des folosite se numara: kinetoterapie, bai calde cu ape minerale, electroterapie, hidroterapie, aerohelioterapie în bazine deschise cu apa termala, aerosoli, gimnastica medicala, bai de lumina, sauna, presopunctura, cromoterapie, dus subacval, fitoterapie si aromaterapie. In aparenta, tratamentele balneoclimaterice seamana cu cele de tip SPA, insa diferenta este ca scopul primelor nu se rezuma la relaxare, ci vizeaza ameliorarea sau chiar tratarea unor afectiuni fizice consemnate de un medic specializat.
Apele si namolul folosite in tratamentele de tip balneoclimateric sunt bogate in sodiu, magneziu, calciu, fier, dar si in arsenic, litiu, potasiu, mangan, brom si iod. Aceste minerale pe care corpul nostru nu le absoarbe atat de usor din mediu sau din alimentatia zilnica ajung, prin tehnicile medicale speciale, in corp si ne readuc echilibrul specific unui om sanatos, care se simte bine in pielea sa.
Ca orice tip de tratament, in cazul balneoterapiei, avem nevoie de recomandarea unui medic. Pentru fiecare tip de afectiune exista o solutie, iar faptul ca in Romania sunt peste 30 de statiuni de acest gen nu poate decat sa ne bucure. Cu siguranta, toti am auzit despre tratamentele de la Govora sau de la Baile Felix inca de cand eram copii. Astazi, statiunile balneoclimaterice sunt mai mult decat un loc unde doamnele si domnii trecuti de o varsta vin sa se insanatoseasca! Resorturile pun la dispozitie nu doar tratamente specializate si medici cu o pregatire profesionala impecabila, ci si conditii exemplare pentru a ne simti ca in vacanta.
Hotel International sau Hotel Termal din Baile Felix sunt doua exemple pe care le recomandam cu caldura daca vreti sa aveti un concediu in care, pe de o parte, sa tratati probleme ce va supara de ani intregi, iar pe de alta parte sa beneficiati de servicii SPA si de relaxare, intr-un mediu placut si confortabil. Cu alte cuvinte, o vacanta la standarde internationale, dar petrecuta chiar in tara noastra este posibila!