|

Lucruri de stiut pentru o sanatate de fier

Fierul, un mineral vital pentru sanatatea si moralul nostru, este necesar oricarei forme de viata. Avem nevoie de fier, printre altele, pentru fabricarea hemoglobinei si a mioglobinei, proteine care distribuie si stocheaza oxigenul in organism.

Acest oligoelement pretios se poate lua din hrana.  Carnea, pestele, galbenusul de ou, nucile si legumele verzi contin mult fier. Suplimentele pe baza de fier completeaza o alimentatie sanatoasa.

Fierul alimentar. Fierul alimentar se prezinta sub forma heminica (doar de origine animala) sau nonheminica (animala si vegetala). Organismul asimileaza bine fierul heminic. Absorbtia celui de-al doilea depinde de alte elemente din timpul mesei. Absorbita fierului non heminic este favorizata de consumul de tesut muscular sau de vitamina C precum portocalele si rosiile. Este posibil sa obtii doza zilnica de fier fara sa mananci carne prin intermediul unor alimente.

 

Corpul stocheaza fier. Cu toate acestea, un aport insuficient sau o absorbtie proasta poate provoca anemie- o carenta de globule rosii care transporta oxigenul. Acest lucru provoaca anemie, sensibilitate la rece si paloare anormala.

Anemia feripiva.  Tratare anemiei feripive ( diagnosticata prin analiza de sange) contribuie la prevenirea tulburarilor cardiace. Si deoarece orice pierdere de sange diminueaza rezerva organica de fier, femeile la menstruatie si donatorii de sange risca sa sufere de anemie feripiva.

Despre suplimentele de fier.  Daca se depaseste doza zilnica de fier recomandata, o supradoza de fier este exclusa – doar in caz de hemocromatoza, o boala genetica care afecteaza 0,5% din populatie. Acest lucru provoaca o absorbtie excesiva de fier care provoaca oboseala si dureri articulare si abdominale. Netratata, poate cauza tulburari cardiace sau hepatice grave insa o alimentatie saraca in fier sau donarile de sange regulata atenueaza simptomele.

Comentarii oprite

Vrei articole publicitare pe acest site?

Esti pasionat de unul sau mai multe sporturi? Afla de pe www.stirisportive.ro ce se intampla in cele mai mari competitii sportive din lume.

Recently Commented

  • casandra: si unde se fac operatiile acestea? ma intereseaz un doctor care sa aiba timp sa-mi explice pe larg si cu...
  • Dan: recomand, foarte seriosi si punctuali ! pretul a ramas cel stabilit telefonic, ma asteptam ca acesta sa creasca...
  • Seco: – am cumparat de la ei si sunt ok – am iesit mult mai ieftin decat daca faceam reparatia cu tot cu...
  • Cristian: Cu acest serviciu de gazduire a sediului social nu mai exista practic nici o piedica in infiintarea unei...
  • diana: Si eu sunt de acord ac trebuie sa tii cont de pasiunile lui, dar daca e iubitor de vin, nu -i lua o sticla de...