Operatia de micsorare de stomac sau sleeve gastric – intre mit si realitate

1

 Gastric sleeve sau micsorarea stomacului a aparut relativ recent in tratamentul chirurgical al obezitatii patologice, incepand cu anul 2000. Operatia se efectueaza pe cale minim-invaziva (adica nu pe cale deschisa) si permite o recuperare rapida dupa operatie.

Beneficiile micsorarii stomacului sunt mari si se instaleaza repede, pacienti ischimband total aspectul dupa numai 6 luni:

  1. Kilogramele se pierd in continuare pana la aproximativ 2 ani de la operatie,
  2. Operatia functioneaza ca o piedica impotriva reingrasarii
  3. In functie de greutatea pe care au avut-o la data operatiei si de cum se comporta pacientii, acestia pierd in greutate in urma operatiei de micsorare a stomacului intre 15-40 de kilograme in primele 6 luni. Scaderea ponderala finala variaza dar poate atinge si 60-70 de kg.

Conditiile in care aceste lucruri se intampla:

  1. pacientii s-au obisnuit si invatat cu un nou stil de viata.
  2. nu mai recurg la excese alimentare, consum de alcool sau bauturi carbogazoase dulci.
  3. au un stil de viata ordonat.
  4. fac activitate fizica.

Unul din mituri ar fi ca stomacul taiat si redus in urma operatiei la un volum de 100 ml s-ar putea destinde, chiar creste in dimensiuni. Aceasta este doar o scuza pentru cei care nu respecta stilul de viata sanatos impus de aceasta operatie si recurg la mijloace “neortodoxe” si se pacalesc singuri. Stomacul care a ramas in urma operatiei asigura restrictia alimentara petermen lung, pacientii avand obligatia de a-si schimba stilul de viata. Iar beneficiile nu intarzie sa apara, intervenind o ameliorare neta, chiar vindecare a bolilor asociate.

Toate bolile de care pacientii sufera la momentul operatiei sunt tratate prin micsorarea stomacului, inclusiv diabetul, hipertensiunea, riscul de accidente vasculare. Dar la fel de important este imbunatatirea vietii sociale, sexuale si chiar sportive. O mare parte din pacientele care au fost supuse micsorarii de stomac isi reiau activitatea profesionala, isi imbunatesc viata de cuplu, iar tinerele ajung saramana insarcinate.

Vezi si:  Stii care sunt cele mai bogate alimente in acizi grasi omega3?

Toate aceste aspecte sunt rezultatul direct al operatiei, care functioneaza de la sine 18-24 de luni. Ulterior pacientul este cel care devine stapanul vietii lui, fiind direct raspunzator de rezultatele viitoare. Nu va trebui sa tina regimuri, diete faimoase, safacatratamentesimasajesaualtemetodemaimultsaumaiputinmoderne. Ajunge sa ramana consecvent cu ceea ce operatia face in primii ani: scade apetitul, schimba obiceiurile alimentare si declanseaza senzatia de satietate precoce, adica sa continue stilul de viata impus de operatie. Sunt multi cei care nu mai sunt atrasi de carne, de hamburger, de grasimi si vireaza spre salate, cruditati, peste. Fara sa le impuna nimenia ceasta! Dar trebuie sa ramana consecventi si in anul 5 si anul 10 dupa operatie!

Bineinteles ca exista si riscuri, operatia nu este nici usoara, nici la indemana oricarui centru chirurgical, dar trebuie balansati ntre riscuri si beneficii. Rata complicatiilor este relativ mica, intre 2-5%, dar cand apar complicatiile, evolutia poate fi severa. De aceea trebuie sa “merite” sa faci aceasta operatie. Si in cea mai mare parte din cazuri merita!!!

Pentru a scadea riscurile, pacientii sunt supusi unui atent examen general inaintea operatiei, o stare de sanatate relativa buna permitand efectuarea operatiei in conditii de securitate. O echipa complexa analizeaza fiecare caz, de aceea experienta si implicarea profesionala suntdeterminante pentru succesul operatiei.

Operatia de gastric sleeve sau de micsorare a stomacului este cea mai folosita actual in tratamentul obezitatii patologice, nu ca o moda, ci datorita acestor factori. Colaborarea cu chirurgul operator si echipa multidisciplinara atat inainte cat si dupa operatie reprezinta o garantie pentru obtinerea unor rezultate spectaculoase.

Vezi si:  Remedii naturale impotriva caderilor de tensiune
Afla totul de pe https://rasedecaini.ro/ despre patrupedul tau de acasa.

1 thought on “Operatia de micsorare de stomac sau sleeve gastric – intre mit si realitate

  1. si unde se fac operatiile acestea? ma intereseaz un doctor care sa aiba timp sa-mi explice pe larg si cu rabdare avantajele si riscurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *