Reglarea Digitala a Ocluziei Dentare

0

Reglarea ocluziei este o etapa foarte importanta in majoritatea tratamentelor stomatologice. Daca este vorba de implantare sau protezare, realizarea corecta a ocluziei este cu atat mai importanta. Chiar daca importanta acestei proceduri este foarte mare din punct de vedere medical, ea nu este tratata cu suficienta seriozitate in multe cabinete stomatologice. In unele clinici stomatologice de top, reglarea ocluziei dentare este tratata cu mare atentie, se folosesc echipamente digitale de masurare a fortelor de ocluzie.

Ce este ocluzia dentara?

Ocluzia dentara este definita ca fiind relatia dintre dintii de sus si cei de jos atunci cand se afla in contact: cand apropii dintii, cand mesteci, musti sau vorbesti. Atunci cand aceste contacte nu sunt simultane iar pe ele se dezvolta forte inegale putem vorbi de malocluzie. In caz de malocluzie pacientul va avea de suferit:

 • din cauza abraziunii dintii se vor toci;
 • se pot produce fracturi dentare (daca forta muscaturii este distribuita pe doar cativa dinti);
 • dureri de cap dese (muschii masticatori nu se relaxeaza suficient de repede in caz de malocluzie);
 • dureri de gat (tot din cauza timpului de dezocluzie ai muschilor masticatori);
 • trosnituri in zona temporomandibulara;
 • sensibilitate dentara;
 • mobilitate dentara.

In cazul in care pacientii au implanturi dentare, coroane ceramice, lucrari dentare fixe, malocluzia va duce la distrugerea acestor lucrari in timp scurt. De aceea este recomandat ca in urma unor astfel de lucrari sa se realizeze o masurare a ocluziei dentare si eventual o indreptare a acesteia. Cea mai populara metoda pentru a face asta este slefuirea selectiva dar in cazuri mai grave ocluzia se poate regla si prin purtarea de aparate ortodontice.

Ambele metode de reglare a ocluziei dentare pot rezolva problema dar acest lucru este posibil doar in cazul in care se poate realiza masurarea corecta si obiectiva a fortelor in ocluzie si dezocluzie. Cei mai multi medici stomatologi folosesc inca hartia de articulatie (o hartie colorata cu diverse culori) pentru a masura ocluzia. Aceasta metoda nu este eficienta deoarece nu ne spune care sunt fortele exercitate intre dinti si nici macar ordinea contactelor dintre ei. Stomatologul va efectua astfel o slefuire selectiva subiectiva, bazandu-se pe intuitie si pe ceea ce-i spune pacientul, care de multe ori da informatii gresite.

Exista totusi dispozitive dedicate masurarii acestor forte, dispozitive care permit reglarea digitala a ocluziei dentare. Folosirea unui astfel de dispozitiv computerizat, cum este T-Scan III, va permite medicului stomatolog sa slefuiasca exact acolo unde e nevoie, imbunatatind astfel atat distribuirea fortelor muscaturii pe dinti cat si timpul de dezocluzie. Imbunatatirea timpului de dezocluzie (timpul in care muschii masticatori se relaxeaza in urma muscaturii) poate rezolva probleme grave pe care pacientul le atribuise altor afectiuni, nebanuind ca sunt de natura stomatologica. Durerile de cap, migrenele care nu raspund la tratament si durerile muschilor gatului sunt de cele mai multe ori cauzate de malocluzie.

Avantajele reglarii digitale a ocluziei dentare sunt evidente. Iata cateva dintre ele:

 • Medicul stomatologi stie exact care sunt dintii care trebuiesc corectati;
 • Sunt masurate fortele de apasare pe toti dintii in mod dinamic;
 • Se vede exact care dintre dinti intra primii in contact;
 • Se masoara si timpul de dezocluzie. Pentru migrenele severe se poate folosi si un electromiograf, pentru a face ocluzia in asa fel incat muschii sa se relaxeze cat mai repede;
 • Nu se actioneaza decat pe dintii care impiedica ocluzia corecta; este o tehnica minim invaziva de reglare a ocluziei dentare;
Afla totul de pe https://rasedecaini.ro/ despre patrupedul tau de acasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *