Tratamentul minim invaziv al parodontozei

0

Boala parodontala, parodontoza, este o problema cu care se confrunta mare parte din populatia adulta. Tratamentul pentru parodontoza este confundat insa de foarte multi cu tratarea simptomelor acestei boli, lucru care face ca de cele mai multe ori rezultatele sa nu se ridice la nivelul asteptarilor.

Majoritatea parodontologilor din Romania, si nu numai, incep tratamentul parodontozei printr-o interventie chirurgicala de deschire a unui lambou la nivelul gingiei. Se urmareste astfel inlaturarea tartrului subgingival si marirea sanselor de aderare a gingiei la dinte. In multe cazuri stomatologii continua si prin adaugarea de os artificial in jurul dintilor afectati de boala parodontala. Aceste proceduri duc la micsorarea drastica a numarului de celule regeneratoare aflate in proximitatea zonei afectate, acestea fiind si asa prezente in numar foarte mic. Se reuseste doar micsorarea provizorie a gradului de mobilitate dentara iar pierderea acestor dinti este doar amanata. Aceste proceduri nu trateaza parodontoza si studiile recente au demonstrat ca deschiderea lamboului reduce drastic sansele de vindecare ale pacientului

Un tratament corect pentru parodontoza ar trebui sa ia in considerare toate cauzele care duc la complicatii (placa bacteriana, tartrul subgingival, pungile parodontale) si sa le reduca, dar fara a distruge celulele regenerative care sunt practic singurele capabile sa combata boala parodontala. Un astfel de tratament al parodontozei trebuie neaparat sa includa si proceduri de stimulare a mecanismului de regenerare al pacientului. Studii de actualitate din domeniul stomatologic au scos la iveala faptul ca prin diversi stimuli electromagnetici se pot concentra in numar mare celulele regenerative in zonele afectate.

Placa bacteriana si tartrul (dentar si subgingival) pot fi inlaturate si prin metode minim invazive (detartraj laser, curatarea cu laser a tesuturilor peridentare). Un laser stomatologic puternic care poate fi folosit atat pentru tesuturi moi cat si pentru tesuturi tari poate sa inlature in totalitate placa bacteriana si tartrul, fara a afecta tesuturile inconjuratoare. Un astfel de laser este Fotona Lightwalker, care este folosit cu succes in astfel de interventii la clinica stomatologica Dental Mobility din Bucuresti.

Vezi si:  Ce este stomatologia microscopica si cand este folosita?

Urmatoarea, si probabil cea mai importanta etapa in lupta cu parodontopatia (parodontoza) este reprezentata de sesiunile de regenerare a tesuturilor afectate. O astfel de tehnica se foloseste de un dispozitiv electronic care emite un camp electromagnetic de intensitati variabile, camp care determina cresterea fluxului sanguin in zona afectata si, implicit cresterea fluxului de celule regenerative. Numita Electronic Doctor, aceasta tehnica si-a dovedit eficienta de-a lungul anilor si este folosita cu succes in tratarea multor afectiuni parodontale: mobilitate dentara, sangerari gingivale, retractie gingivala, parodontoza.

Pentru a reduce riscurile de accentuare a tesuturilor afectate si mai mult este indicata si reglarea corecta a ocluziei dentare. Daca acest lucru nu este realizat digital este posibil ca intre dinti sa se exercite forte de apasare disproportionate, care pot stopa procesul de regenerare al tesuturilor parodontale sau pot chiar duce la marirea gradului de mobilitate al dintilor afectati.

Chiar daca tehnologia folosita este de ultima ora iar specialistii parodontologi sunt la curent cu ultimele descoperiri, nu toti dintii afectati de parodontoza pot fi salvati. O evaluare a gradului de mobilitate dentara si a starii tesuturilor peridentare va permite medicului parodontolog sa decida care sunt dinti care pot fi salvati. In cazul celor afectati intr-o masura prea mare este recomandata inserarea de implante dentare, pentru a preveni absorbtia totala a osului alveolar. Si in cazul implantelor dentare tehnica Electronic Doctor este folosita cu succes, ajutant la accelerarea procesului de oseointegrare a implantului si prelungind durata de viata a acestuia.

Afla totul de pe https://rasedecaini.ro/ despre patrupedul tau de acasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *