Ce este varicela?

Varicela este o infectie cauzata de virusul varicelo-zosterian. Varicela este de obicei o boala usoara la copii. Infectiile la adolescenti, adulti si persoanele cu sistemul imunitar slabit pot fi mult mai grave.

Complicatiile acestei boli includ: pneumonia (infectie a plamanului), encefalita (inflamarea creierului), si infectii bacteriene ale pielii de la zgarieturi. Encefalita poate duce la convulsii, surditate, sau leziuni ale creierului. Aproximativ 1 din 3.000 de adulti cu varicela vor muri de infectie. Varicela poate provoca malformatii congenitale in cazul in care mama ia varicela in timp ce ea este insarcinata, iar acestea pot fi fatale.

Cum se transmite varicela?

Virusul se raspandeste prin aer de catre o persoana infectata care stranuta sau tuseste . Acesta poate fi, de asemenea, raspandit prin contact cu lichidul din veziculele varicelei sau saliva unei persoane care are varicela. O femeie insarcinata cu varicela poate transmite copilului inainte de nastere.

Persoanele cu varicela se pot raspandi virusul la alte persoane cu pana la 5 zile inainte si 5 zile de la aparitia eruptiei. Acestea sunt cele mai contagioase de la o zi inainte si pentru primele cateva zile dupa ce apare eruptia.

Pentru a reduce raspandirea acesteia, copiii cu boala nu ar trebui sa participe la gradinita sau scoala cu pana la 5 zile dupa eruptie cutanata cand apare primul blister sau au cruste.

Este nevoie, de obicei, de 2-3 saptamani ca o persoana sa se imbolnavesca dupa expunerea la virus. in cazul in care copilul dumneavoastra este expus la varicela, atetie la semnele de boala in urmatoarele 2 pana la 3 saptamani.

Care sunt simptomele?

Vezi si:  Cariile dentare la copii. Cauze si preventie

Simptomele de varicela pot include:

 

  • febra
  • dureri
  • oboseala
  • dureri de cap
  • pierderea poftei de mancare

Cateva zile mai tarziu, apare o eruptie. Pete rosii apar in primul rand pe fata si scalp, si apoi se raspandesc rapid in partea de jos a corpului si a bratelor si picioarelor. Petele devin foarte raioase si incep sa arate ca blisterele, umplute cu lichid care este clar (limpede). Dupa alte cateva zile, lichidul devine tulbure, si se formeaza o crusta sau se sparg in forma grava, in timp ce pielea se vindeca. in acest timp, noi “culturi” de pete apar pe piele, vezicule formate, si apoi peste, crusta. Varicela, de obicei, dureaza aproximativ 10 zile.

Afla totul de pe https://rasedecaini.ro/ despre patrupedul tau de acasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *