Codul Muncii actualizat 2012
Codul Muncii este o culegere de acte normative privind drepturile si obligatiile angajatilor si ale angajatorilor. Codul Muncii 2012 ofera informatii despre cele mai noi modificari din legislatia muncii: angajarea, concedierea, salarizarea, contributiile sociale, regulamentul intern, fisa postului, demisia codul muncii, preavizul, contractul individual de munca, contractul colectiv de munca etc.
Referitor la zilele libere in anul 2012, in acest moment exista doar 11 zile specificate de Codul Muncii ca fiind nelucratoare. Pe pagina zile libere legale 2012 gasiti informatii despre zilele nelucratoare (sarbatorile legale) din 2012, conform noului Cod al Muncii.
In Romania, Codul Muncii a fost inlocuit in ianuarie 2003, dupa 30 de ani in care acesta nu suferise decat mici modificari. Editia din 2003 avantaja salariatii – din 304 drepturi, 246 erau in favoarea acestora si doar 58 in favoarea angajatorilor, lucru care a avut ca rezultat inmultirea conflictelor de munca. Codul Muncii a mai suportat modificari legislative in 2003, 2005, 2006, 2007, ultima sa revizuire fiind facuta cu ocazia aprobarii legii 40/2011. S-a constatat ca acest nou Cod al Muncii 2012 – cu actualizarile din 2011 favorizeaza usor angajatorii, prin incurajarea incheierii de contracte cu perioada determinata, ceea ce a suscitat dezbateri destul de aprinse.
Cu ocazia lansarii noului Cod al Muncii in 2011, premierul Romaniei a declarat:
“Scopul modificarii Codului Muncii este, in primul rand, acela de a crea mai multe locuri de munca in Romania, adica prin modificarile pe care le propunem, pe de-o parte angajatorii vor putea angaja mai usor, iar salariatii vor putea gasi mai lesne locuri de munca in Romania.
Lumea e in permanenta schimbare, iar realitatile ne-au demonstrat ca avem nevoie de o modificare a Codului Muncii. Actual Cod al Muncii este din anul 2003, iar de atunci si pana acum au intervenit cel putin doua elemente noi care determina modificarea Codului Muncii.
Intrarea Romaniei in UE si necesitatea de a pune in acord Codul Muncii 2012 cu directivele europene in materie. Criza economica globala ne-a demonstrat ca avem nevoie de o mai mare flexibilitate a relatiilor de munca.
Intr-un sondaj realizat de The World Economical Forum, Romania ocupa locul 114 din 139 de tari in privinta rigiditatii pietei de munca.”
Va prezentam mai jos cateva modificari esentiale aduse in Codul Muncii 2012:
– Durata maxima a unui contract de munc? pe perioada determinata este de 36 de luni (fata de 24 de luni) si se pot incheia cel mult trei contracte succesive.
– Angajatorul are obligatia de a incheia contractul individual de munca in forma scrisa.
– Neindeplinirea obligatiei angajatorului de a-i inmana salariatului un exemplar din contractul individual de munca se sanctioneaza cu amenda de la 1500 la 2000 lei.
– Fisa postului devine obligatorie inca de la angajare. Salariatul va fi astfel informat inca de la inceput cu privire la toate elementele viitorului contract.
– Criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului sunt obligatorii. Criteriile vor fi stabilite de catre angajator si vor putea fi folosite la evaluarea periodica a salariatilor, ele putand justifica ulterior chiar concedierea unui salariat. De aceea, salariatul va trebui sa le cunoasca inca de la inceput.
– Codul Muncii actualizat in 2011 prevede ca nu mai exista limitarea la trei a numarului de persoane care pot fi angajate succesiv pe perioada de proba pentru acelasi post. In schimb, s-a stabilit ca perioada in care se pot face angajari succesive de proba a mai multor persoane pentru acelasi post este de maximum 12 luni.
– S-au agravat sanctiunile contraventionale pentru munca la negru, iar la utilizarea a peste 5 salariati la negru pedeapsa devine penala. Pentru prima data poate fi sanctionat nu numai angajatorul, dar si cel care lucreaza fara forme legale.
– In cazul controalelor care au ca obiectiv depistarea muncii fara forme legale, inspectorii de munca vor completa registrul unic de control dupa efectuarea controlului.
– In plus fata de pana acum, se vor trece in registrul de evidenta al salariatilor salariul, sporurile si cuantumurile acestora, perioada si cauzele de suspendare a contractului sau perioada detasarii.
– Durata perioadei de proba se prelungeste, astfel incat angajatorul va putea verifica efectiv daca salariatul corespunde. Durata perioadei de proba depinde de gradul de responsabilitate al functiei pe care o va indeplini angajatul. A fost eliminata perioada de proba de 5 zile la angajarea muncitorilor necalificati.
– Cumulul de functii este permis, inclusiv la acelasi angajator. In Codul Muncii 2012 republicat nu se impune conditia ca al doilea contract sa fie incheiat cu fractiune de norma.
– In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt (fata de 15 zile lucratoare in vechiul Cod al Muncii).
– Amenda pentru nerespectarea obligatiei de tinere a evidentei orelor de munca prestate de fiecare salariat si de a supune controlului inspectiei muncii aceasta evidenta se sanctioneaza cu o amenda de la 1500 la 3000 lei.
– Unele aliniate sau articole care nu se mai incadrau in realitatea socioeconomica actuala au fost abrogate.
– Sporurile de noapte vor fi marite de la 15 la 25% din salariul de baza dac? timpul lucrat reprezint? cel pu?in trei ore de noapte din timpul normal de lucru.
– Preavizul a crescut de la 15 la 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie si de la 30 la 45 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de conducere.
– Angajatorul este cel care suporta cursurile de formare profesionala la care angajatii participa la initiativa angajatorului si in interesul imediat al acestuia.
– Numarul permiselor de munca stabilit de Guvern este de maxim 8000 pe an.
O modificare interesanta a survenit si in legatura cu zilierii, care, inainte de aparitia noului Cod al Muncii, in martie 2011, erau priviti ca niste salariati cu contract determinat pe o perioada foarte scurta. Legea 52/2011 din luna aprilie reglementeaza in mod special activitatile desfasurate de aceste persoane.
Un sondaj efectuat inainte de adoptare de catre portalul legislatiamuncii.ro a relevat faptul ca angajatorii privesc intr-o lumina pozitiva noile modificari aduse Codului Muncii, peste trei sferturi dintre ei fiind de acord in special cu introducerea criteriilor de performanta. Pe de alta parte, extinderea perioadei de proba este o masura care nu s-a bucurat de acelasi succes, majoritatea angajatorilor neconsiderand usurinta de a concedia un angajat ca pe un avantaj, acelasi angajat putand sa plece la fel de usor din proprie initiativa in timpul perioadei de proba.
O statistica efectuata la cateva luni de la revizuirea Codului Muncii 2012 arata ca in perioada 1 mai – 31 iulie au fost inregistrate circa 740.000 de noi contracte de munca, o cifra record, dubla fata de cele inregistrate in anii anteriori. 33% dintre aceste contracte au fost incheiate pe o perioada determinata.
Pentru informatii suplimentare despre noul Cod al Muncii actualizat , accesati site-ul Codul Muncii 2012, site care prezinta ultimele actualizari ale codului cat si ultimele stiri din domeniu.
cum sunt platite persoanele care lucreaza intr-o fundatie nonprofit d.p.d.v legal?-exemplu: bucatar
administrator menajera, pedagog
va rog sa-mi spuneti numarul minim de zile de concediu de odihna
cu respect ,maria fekete
Numarul minim de zile de concediu este de 21 (zile lucratoare)
am niste nelamuriri la servici,lucram sambata si duminica;intrebarea ,1.cum se plateste sambata?,dar duminica?,in cursul urmatoarei luni sau al celor 2 luni(60 zile)mai concret si cum este cu libere si cu platile a orelor suplimentere. va multumesc anticipat.
Fit amabil am lucrat 10 luni intr-un birou de notariat din 12.05.2011 pana la 23.02.2012, ne-am despartit conf.art.55/b si mi s-a comunicat ca nu am dreptul la concediu de odihna fiindca nu am lucrat 12 luni.Asa ca nu mi-sa platit concediul de odihna deloc.Va multumesc.
Aveti dreptul la plata concediului de odihna neefectuat, proportional cu perioada lucrata, indiferent daca nu ati avut anul intreg lucrat.
Ce se intampla cu persoanele care sunt angajate pe o perioada de 3 luni asa cum prevede codul muncii ,iar dupa 3 luni nu se mai prelungeste contractul de munca fiind nevoita sa-si caute in alta parte de lucru ,aceasta persoana are vriodata dreptul la concediu sau somaj,sau nu? Angajatorul are unele beneficii din partea cuiva ,de, dupa trei luni incheie un alt contract de munca pe acel post altei persoane.De ce intreb?Am avut acazia sa aflu ca inainte cu o saptamana de a- se impini cele 3 luni de lucru ,persoanei angajate ii este pregatita lichidarea si data spre semnare iar aceasta lucreaza pentru a o instrui pe urmatoarea persoana ce urmeaza a fi angajata pana la data incheierii contractului deci aproximativ o saptamana.Ce sa cred din toate aste ?Este legal sau nu ?Sau in Romania se poate orice.
lucrez la o firma din 15 iunie 2011.in ianuarie2012 am ramas in concediu de risc maternal.ma anuntat directoarea caci sunt ceva probleme si sar putea inchide firma sau sa se schimbe denumirea.am fost anuntata sa ma prezint la locul d munca si sa imi bag lichidarea ca pe urma sa ma poata transfera pe cealalta firma.se poate sa mi se ceara lichidarea??
Sa stii ca si eu am trecut printr-o situatie relativ similara.
Nu m-am dus, nu s-a intamplat nimic. Totul a decurs cu bine.Daca este ceva oficial, vor trebui sa te instiinteze printr-o hartie oficiala trimisa acasa prin posta cu confirmare de primire
Sant angajat ca motostivuitorist la o firma de reciclare echipamente de iluminat (lampi fluorescente,neoane,) care contin vapori de mercur.Este un mediu toxic,cu toate ca nu se depaseste LBA,dar lucrand zi de zi santem expusi pericolului.As vrea sa stiu daca legal am avea dreptul la spor de toxisicitate si cat ar fi valoarea?
dupa cat timp imi pot face lichidarea,daca mi-am dat demisia(cand trebuie sa primesc bani)
Sunt angajat ca autopsier principal dar am si calificarea de asistent medical generalist obtinuta în urma absolvirii unei scoli postliceale de 3 ani. Stiu ca în codul muncii este prevazut ca unitatea angajatoare sa ia în considerare calificarea pe treapta urmatoare, dar am nevoie sa stiu exact care articol se aplica si în special cazului meu, fiind vorba de cadre medii. Cum pot fi încadrat ca asistent medical generalist pe sectorul Prosectur?? Va multumesc anticipat pentru ajutor.
am lucrat 2 ani si7luni la un bar, in tot acest timp nu am avut concediu de odihna deloc ,am lucrat 216 ore lunar iar acum mi-am dat demisia si nu mi-am primit salariul pe ultimele 26 zile. Unde trebuie sa ma adresez?
Buna ziua,
sunt angajata cu contract pe perioada determinata de trei luni de zile este a treia oara cand mi se prelungeste, intrebarea mea este de cate ori este posibil sa mi se prelungeasca cu trei luni contractul?