De ce avem nevoie de certificatul energetic?

Lasand la o parte definitia clasica a certificatului de performanta energetica, cetatenii trebuie sa constientizeze ca au nevoie de acest document, atat de controversat in ultima perioada de timp.
Cu toate ca legea ce prevede obligativitatea obtinerii unui certificat energetic (atat la vanzarea, cumpararea cat si inchirierea unui imobil) este in vigoare din ianuarie 2011, atat cumparatorul cat si vanzatorul (ajutati de notari) reusesc sa ocoleasca aceasta lege.
Daca alegeti sa nu certificati din punct de vedere energetic locuinta dumneavoastra, rezultatul imediat va fi economisirea sumei aferente realizarii certificatului, dar pe termen mediu si lung veti avea mult mai mult de pierdut.
In linii mari, prin certificarea energetica a unui imobil, auditorul energetic va stabili conform metodologiilor de lucru actuale, clasa energetica a cladirii respective. Cea mai buna clasa energetica este clasa “A”, pe cand cea mai proasta este clasa “G”.
Pentru o mai buna intelegere a acestor clase energetice puteti sa va ganditi la frigidere sau masini de spalat. Asa cum un factor important in alegerea masinii de spalat sau a frigiderului consta in clasa energetica (cu cat este mai buna cu atat consumul este mai mic) asa ar trebui sa va ganditi si in cazul cladirilor.
Si pentru a raspunde la intrebarea din titlu: pentru o investitie de cateva sute de lei platiti pentru obtinerea unui certificat energetic, veti avea mult mai mult de castigat pe termen mediu si lung prin scutirea platii pierderilor de caldura.
Firma ARHISTIL va ofera servicii de certificare energetica dar si servicii de arhitectura – proiectare. Date de contact:
- web: www.audit-energetic-arhitectura.ro
- telefon: 0771 / 291.306 – Arh. Mirela Ileana Popa, 0770 / 359.589 – Ing. Viorel Dan Popa
- e-mail: arhistil2006 [@] yahoo.com