Deducerea TVA pe baza bonului fiscal
Ati citit noile norme de aplicare a Codului Fiscal? Acestea au fost recent modificate prin HG nr.84/2013, publicata in Monitorul Oficial nr.136 din 14 martie, intrand in vigoare incepanad cu 17 martie.
Mai nou, taxa pe valoarea adaugata va putea fi dedusa si din bonurile fiscale care nu depasesc valoarea de 100 euro ( cu TVA inclus) . Mai exact, aceste bonuri fiscale vor putea fi asimilate facturilor simplificate. Pentru a se putea face deducerea, pe bonurile fiscale trebuie sa fie imprimat cu ajutorul casei de marcat, codul de TVA al beneficiarului. Aceasta informatie este obligatorie si trebuie sa faca parte din formatul standard al bonului fiscal emis de casa de marcat.
Ce inseamna ca un bon fiscal sa indeplineasca conditiile unei facturi simplificate? Asa cum a fost mentionat mai sus, valoarea bunurilor si serviciilor, inclusiv TVA, nu trebuie sa fie mai mare de 100 euro. Bonul fiscal trebuie sa contina:
– data emiterii;
– date de identificare ale persoanei impozabile care a livrat bunurile/prestat serviciile;
– identificarea tipului de bunuri / servicii furnizate;
– suma taxei colectate / informatiile necesare pentru calcularea acesteia;
Bonurile fiscale sunt documente care pot fi emise numai de case de marcat fiscale, cu ocazia efectuarii livrarilor de bunuri / prestari de servicii si cuprinde detalierea datelor referitoare la acestea. Bonul fiscal va contine obligatoriu urmatoarele date:
– data, ora si minutul emiterii bonului fiscal. ( Data va fi tiparita in ordinea zi-luna-an);
– numarul de ordine;
– numele sau codul operatorului;
– denumirea fiecarui bun / serviciu prestat;
– cantitatea;
– valoarea pe fiecare operatiune, inclusiv TVA, cu indicarea cotei acesteia;
– valoarea totala a bonului;
– valoarea a operatiunilor scutite de TVA;
– valoarea altor taxe care nu se cuprind in baza de impozitarea TVA, daca este cazul.
Bineinteles, exceptie fac bonurile emise in activitatea de schimb valutar si taximetrie.
In cazul activitatii de schimb valutar, bonurile trebuie sa contina data, ora si minutul emiterii bonului fiscal, numarul de ordine, numele sau codul operatorului, datele de identificare a clientului, suma incasata, cursul de schimb valutar, comisionul practicat si nivelul cotei de TVA, suma platita clientului, valoarea TVA.
In cazul bonurilor eliberate in activitatea de taximetrie, acestea contin data, ora, minutul emiterii bonului fiscal, numarul de ordine, numele sau codul operatorului, numarul cursei, numarul setului de tarif si cota de TVA, tariful de pornire, tariful pe km parcurs, distant parcursa si valoarea, tariful pe ora/minut de stationare, durata stationarii si valoarea, valoarea totala a serviciului, valoarea totala a TVA.
In partea finala a bonului fiscal va cuprinde logotipul si seria fiscala a aparatului. De asemenea, valorile inscrise pe bon se calculeaza cu minimum doua zecimale.
Atentie ! Nu sunt acceptate mentiuni ulterioare cu pixul a codului de TVA al beneficiarului!