Personalitatile actuale si trecute ale judetului Dambovita

0

Geografic vorbind, judetul Dambovita nu este unul dintre cele mai mari sau mai importante tinuturi politico-administrative din Romania. Intregul judet nu numara mai mult de 500,000 de rezidenti, situandu-se astfel pe locul 15 in topul celor mai populate judete.
Totusi, stiati ca Dambovita a daruit Romaniei unii dintre cei mai de vaza oameni, care au avut roluri extrem de importante in dezvoltarea Romaniei, atat din punct de vedere politico-econimic, cat si din punct de vedere cultural? In cele ce urmeaza, o sa vorbim despre cateva nume ilustre, care s-au nascut intre “granitele” actuale ale judetului de-alungul timpului si care prin contributia lor in economia/cultura/politica vremii, au facut ca numele lor sa fie amintit de istorie.

Ion Luca Caragiale s-a nascut in Haimanale(comuna a luat acum numele scriitorului) in 1 februarie 1852. A fost unul dintre cei mai dea seama reprezentanti ai Dambovitei, atat in Romania, cat si in afara granitelor, gratie operelor sale de poezie si proza. Membru al Academiei Romane – distinctie acordata post mortem – el este unul dintre cei mai intens studiati scriitori in gimnaziile si liceele din Romania. Alaturi de el, alti scriitori nascuti in tinutul Dambovitei au fost Nicolae Vacarescu, I.H. Radulescu, Ion Alexandru Bratescu-Voinesti, etc.

Gheorghe Zamfir, cel mai celebru naist al Romaniei, s-a nascut la 6 aprilie 1941 in satul Gaesti (acum satul a devenit oras, chiar daca dimensiunile sale sunt destul de reduse) al judetului Dambovita. Regele Naiului, asa cum este cunoscut Gheorghe Zamfir si-a concentrat cariera asupra studiului naiului inca de la varsta de 14 ani. Chiar daca in urma unui concert dedicat lui Dumnezeu in 1982 a fost nevoit sa plece din Romania in exil – datorita faptului ca picat in dizgratia cuplului Ceausescu -, odata cu caderea comunismului, acesta a revenit din tara si a inceput sa se implice activ atat in viata culturala, cat si in viata politica, devenind membru al partidului PRM si ulterior, a Partidului Democrat.

Vezi si:  Plateste-ti ratele la credit folosind cel mai bun curs valutar

Alti oameni ilustri care s-au nascut in judetul Dambovita sunt Theodor Stolojan – fost prim-ministru al Romaniei – Dida Dragan, Laura Stoica, Cornel Dinu, Laurentiu Reghecampf, etc.

Afla totul de pe https://rasedecaini.ro/ despre patrupedul tau de acasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *