Aparat taiere cu plasma

Taierea cu jet de plasma este utilizata pe scara larga pentru taierea otelurilor bogat aliate, a pieselor realizate din metale neferoase si chiar a pieselor din materiale nemetalice.

Ca gaz plasmogen se foloseste argonul, azotul, hidrogenul sau heliul. In cazul in care se folosesc aparate taiere cu plasma cu puteri instalate de pana la 150 KW se pot debita materiale cu o grosime de pana la 120 mm in cazul otelurilor sau chiar 125 mm in cazul aluminiului.

In cazul taierii cu jet de plasma temperaturile atinse sunt extrem de mari, generand un puternic efect de suflu. Materialul este incalzit pana la topire dupa care se sufla din taietura cu jetul de plasma. Daca grosimea piesei este mai mare de 10 mm, jetul de plasma se va inlocui cu arc de plasma.

Principalii parametri ai unei masini cnc de taiat cu plasma sunt viteza de taiere, felul si debitul gazului plasmogen precum si intensitatea, respectiv tensiunea curentului electric din arcul de plasma.

Acesti parametri se stabilesc in functie de materialul ce urmeaza a fi prelucrat, calitatea impusa debitarii, grosimea materialului precum si precizia pe care trebuie sa o aiba taietura.

Defectele debitarii cu jet de plasma:

  • Rugozitate mare pe una dintre suprafetele rezultate din taiere,
  • Rotunjirea muchiilor
  • Inproscari de material sub forma de stropi
  • In zonele de taiere pot aparea fisuri sau crapaturi.

In cazul in care se doreste prelucrarea piaselor din otel cu grosime de pana la 7-7.5 milimetri se poate utiliza aer sau oxigen in locul gazului inert.

Calitatea taieturilor cu jet de plasma este cel putin la fel de buna precum in cazul debitarii cu oxigaz, avand o precizie de 1.5 milimetri

Vezi si:  Alegerea unei tipografii in Bucuresti - un scurt ghid
Afla totul de pe https://rasedecaini.ro/ despre patrupedul tau de acasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *