Istoria Cinematografica Romaneasca

0

Cu o istorie de peste o suta de ani si un debut foarte bun inceput inca din anul 1896, amintind vremurile in care Grigore Brezeanu realiza primul film romanesc sau pe cele de cand Regele Carol I aloca un foarte important sprijin financiar filmului “Independenta Romaniei” in care personajul principal era chiar el si care a avut un mare succes in acele timpuri, aceasta industrie cinematografica romaneasca a cunoascut o dezvoltare mai buna dupa anul 1930 cand statul a alocat subventii in acea perioada.

Astfel, in anii ’70, zeci de filme erau realizate in fiecare an. O data cu venirea perioadei comuniste, productia cinematografica se poate spune ca a cam stagnat, intrucat filmele produse in aceasta perioada erau ideologice si se bazau pe opere ale marilor scriitori romani. Astfel, aceasta industrie a cam stagnat pana dupa anul 1989, datorita insuficientei fondurilor sau din motive politice.

Revenind in timpurile de astazi, dupa aproximativ o suta de ani de la debut si peste 20 de ani trecuti de la perioada comunista incheiata cu revolutia din 1989 care ne-a redat si libertatea in exprimare, gasim o industrie cinematografica romaneasca care se pare ca a renascut si care se dezvolta din ce in ce mai mult. Pe langa faptul ca a cunoascut si un sprijin financiar mai mic datorita reducerilor subventiilor de la stat si in ultima perioada a crizei economice care ne-a lovit, aparitia de noi proiecte si automat de filme noi nu a intarziat sa apara iar in ultimul timp cinematografia romaneasca se poate lauda ca aceste proiecte sunt din ce in ce mai premiate si apreciate.

Astfel se pot enumera nu mai putin de cateva zeci de filme cu lung sau scut metraj care au aparut in aceasta perioada de dupa revolutie si mai ales in acesti ultimi ani, care au castigat premii foarte importante sau au fost nominalizate la foarte multe mari festivalurii. Amintim astfel filme ca: “4 luni 3 saptamani si 2 zile” care a primit primul premiu Palme d’Or la Festivalul de la Cannes pentru un film de lungmetraj plus numeroase alte premii reprezentand astfel un apogeu al acestei perioade, dar si drama “Eu cand vreau sa fluier,fluier” care a primit in urma nominalizarii la Festivalul International de Film de la Berlin, Premiul Juriului Ursul de Argint.

Vezi si:  Ti-a placut Glass Onion? Iata ce alte filme poti viziona pe Netflix
Afla totul de pe https://rasedecaini.ro/ despre patrupedul tau de acasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *